Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką

Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką
  • SKŁADNIKI:
  • BISZKOPT JASNY :
  • * jajka - 3 szt
  • * cukier - 6 łyżek
  • * mąka pszenna - 3 łyżki
  • * mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • BISZKOPT CIEMNY :
  • * jajka - 6 szt
  • * cukier - 1,5 szkl
  • * mąka pszenna - 1,5 szkl
  • * kakao - 2 łyżki
  • * proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • MASA BUDYNIOWA :
  • * mleko - 0,5 l
  • * budyń waniliowy z cukrem - 2 szt
  • * cukier - 3 łyżki
  • * masło - 200 g
  • DODATKOWO :
  • * galaretka truskawkowa - 1 szt
  • * polewa czekoladowa ciemna
  • * polewa czekoladowa biała

 

Pokazałam smakowite zdjęcie , a po przepisie ślad zaginął! ;)

Ale jest!
Gotowy!
I teraz Wy będziecie mogli cieszyć się smakiem tego pysznego ciacha!

 

Delikatny biszkopt w połączeniu z lekkim kremem budyniowym , galaretką i czekoladą zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

 

Całość tworzy lekką , ale nie przesłodzoną całość i śmiało można sięgnąć po dokładkę!

Miękki biszkopt nasiąknięty od kremu budyniowego wręcz rozpływa się w ustach!

Zdjęcie - Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

BISZKOPT JASNY :

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.

Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.

Wylewamy na blachę ( 20x28cm).

Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ).

Odstawiamy do ostudzenia , a następnie za pomocą literatki wycinamy okręgi.

BISZKOPT CIEMNY :

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy do rozpuszczenia cukru.

Do masy dodajemy żółtka i jeszcze chwilkę miksujemy.

Następnie delikatnie mieszamy przesianą mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia.

Masę wykładamy na blachę ( 28x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 30 min w 170 stopniach.

Odstawiamy do ostudzenia a następnie rozcinamy na 2 blaty.

MASA BUDYNIOWA :

2 budynie waniliowe gotujemy w 0,5 l mleka z dodatkiem cukru.

Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia , tak by nie pozostały grudki.

Studzimy.

Całkowicie wystudzone miksujemy na gładką masę z miękkim masłem.

Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Galaretkę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

Ostawiamy do tężenia.

CAŁOŚĆ:

Na blasze układamy ciemny biszkopt.

Smarujemy masą budyniową ( dość gęsto ).

Przykrywamy jasnym biszkoptem z wyciętymi okręgami.

Zdjęcie - Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Otwory zalewamy TĘŻEJĄCĄ galaretką ( nie może być płynna ponieważ masa przesiąknie ).

Zdjęcie - Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Drugi biszkopt smarujemy resztą masy budyniowej , a następnie odwracając szybkim ruchem przykrywamy ciasto włożone do blachy ( układając „na odwrót ” tak , by masa budyniowa znalazła się od spodu ).

Lekko dociskamy.

Na górze układamy wycięte biszkoptowe okręgi , a następnie obficie polewamy rozpuszczonymi czekoladami tworząc ozdobne wzory.

Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.

Smacznego!

Zdjęcie - Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów