Czekoladowe ciasto ziemniaczane z kremem kawowym

Czekoladowe ciasto ziemniaczane z kremem kawowym

 

Jak najbardziej lubicie jeść ziemniaki? Pieczone, smażone, w formie puree? Robicie z nich placki ziemniaczane, kopytka, wrzucanie do zupy? Ja uwielbiam je w każdej wersji, ale postanowiłam odkryć ziemniaki na słodko – bo skoro można zrobić ciasto z batatów albo z kalafiora, to czemu by nie wykorzystać do tego naszych polskich, swojskich kartofli? I oto powstało ono – treściwe, intensywnie czekoladowe ciasto ziemniaczane z kremem kawowym. Gotowi?Zdjęcie - Czekoladowe ciasto ziemniaczane z kremem kawowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ziemniaki na słodko? Dlaczego nie!

Ci, którzy śledzą bloga wiedzą już, że lubię kombinować i bawić się w nieoczywiste smaki. Uwielbiam też zdrowsze wersje słodkości – tak, aby można się nimi było objadać ile wlezie, bez żadnych wyrzutów sumienia! I w związku z tym – pakuję warzywa gdzie się tylko da, także do ciast i deserów. Dlatego, kiedy przygotowywałam materiał do jesiennego numeru Magazynu Kocioł, którego bohaterami są boczek i ziemniaki (i jest do pobrania całkiem za darmo!) – wiedziałam, że muszę wykombinować słodką wersję kartofli. I jak postanowiłam, tak zrobiłam – powstało dość treściwe, w smaku przypominające coś pomiędzy brownies a murzynkiem ciasto czekoladowe. Nie jest w środku takie wilgotne jak brownie, ale tez nie takie puszyste, jak tradycyjny murzynek. Po prostu trzeba spróbować!

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto ziemniaczane z kremem kawowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I do tego doskonały krem kawowy z mascarpone i syropem klonowym

Kremowe mascarpone świetnie łączy się ze słodkim i charakterystycznym syropem klonowym. Ale dodałam tutaj czegoś jeszcze – odrobinę kawy, która nadaje mu cudownego smaku słodkiej cafe latte. Ponieważ samo ciasto jest dość ciężki i treściwe, to krem dodaje mu fajnej aksamitności. Jednym kawałkiem można się najeść! A na dodatek ciasto jest zero waste – spokojnie możecie do niego wykorzystać ziemniaki, jakie zostały Wam z wczorajszego obiadu.

Ciasto ziemniaczane na święta? Dlaczego nie!

To ciasto z powodzeniem może trafić na świąteczny stół. Niewątpliwie będzie bardzo oryginalnym świątecznym wypiekiem! Przyozdobione winogronami, świeżym rozmarynek i odrobiną kakao pięknie będzie się prezentowało. Szczególnie położone na czarnym, pięknym talerzu marki Ambition, np. tym z serii Ambition Valencia.

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto ziemniaczane z kremem kawowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto ziemniaczane z kremem kawowym

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto ziemniaczane z kremem kawowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tortownica 20 cm średnicy

Składniki na ciasto:

115 g miękkiego masła

200 g erytrolu lub cukru

1 jajko

½ szkl puree ziemniaczanego (bez dodatków)

1 łyżeczka wanilii w proszku

1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej

¼ szkl kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ szkl mleka

Składniki na krem:

125 g mascarpone

70 ml syropu klonowego

3 łyżeczki zaparzonej kawy

75 ml śmietany kremówki

Do podania:

Winogrona

Rozmaryn

2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem, boki natłuszczamy o obsypujemy odrobiną mąki.

Masło ucieramy z erytrolem. Dodajemy jajko, miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Wykładamy do formy i pieczemy ok. 40-50 minut do „suchego patyczka”. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Przygotowujemy krem. Mascarpone miksujemy z syropem klonowym i kawą. Dodajemy śmietankę i miksujemy długo aż do uzyskania konsystencji kremu.

Wykładamy krem na ciasto, dekorujemy winogronami i rozmarynem i obsypujemy kakao.

Kilka słów o fotografii kulinarnej. Czyli jak zrobiłam to zdjęcie?

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto ziemniaczane z kremem kawowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie robiłam w świetle dziennym, okno było z prawej strony sceny. Tylną część zdjęcie przesłoniłam moją domową “blendą”, czyli styropianem pomalowanym na czarno. Możecie też użyć po prostu czarnej blendy z tego zestawu. Tą sama styropianową blendę ustawiłam naprzeciwko z okna, żeby pogłębić cienie.

Oba tła wykonałam sama. Ciasto położyłam na dużym czarnym talerzu. W tle stoi miętowa doniczka z IKEA, ze świeżym rozmarynem. Ciasto przypruszyłam kakao – na jedym z ujęć sypała je z góry moja siostra – wtedy skróciłam czas naświetlania.

W obróbce dość mocno zwiększyłam cienie i czernie, kontrast i lekko clarity. Zwiekszyłam minimalnie dehaze, poza tym uzyłam tutaj dwóch osobnych radial filter – jedno dla samego ciasta (rozjaśnienie, zmniejszenie highlights), drugie na resztę sceny (zwiększenie cieni, zmniejszenie czerni), jak i nieco odcieniem zielonego.

Sprzęt, którego użyłam:

Użyty sprzęt: Nikon D5200, obiektyw Nikkor 35 mm f / 1.8 DX i Statyw Benro. A do zbierania okruszków, które tak bardzo uwielbiam wykorzystuję mini odkurzacz ręczny, który kocham miłością wielką!

Przepis bierze udział w konkursie:Zdjęcie - Czekoladowe ciasto ziemniaczane z kremem kawowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów