Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej
Została Ci ugotowana kasza gryczana ? No to zrobimy CIASTO !
Ciasto z gotowanej kaszy gryczanej, to świetny sposób na wykorzystanie zbyt dużej ilości ugotowanej kaszy.
Ciasto jest wilgotne, ma ciekawy smak i jest względnie zdrowe.
Przygotowanie ciasta z kaszy gryczanej zajmuje niewiele czasu. Ciasto jest nieskomplikowane, także udaje się zawsze i każdemu.
Do gryczanego ciasta można dodać różne dodatki. W moim są w orzechy włoskie, rodzynki i skórka pomarańczowa. Można dodać też inne bakalie, takie jak orzechy laskowe, nerkowce, żurawina. Dobrym dodatkiem będzie też gorzka czekolada.
PRZEPIS NA CZEKOLADOWE CIASTO
Z KASZY GRYCZANEJ
Składniki:
Przygotowanie
1. Ugotowaną kaszę gryczaną ostudzić. Do zimnej kaszy gryczanej dodać 2 jajka i całość dobrze zmiksować blenderem.
2. Masło o temperaturze pokojowej zmiksować z proszkiem kakaowm/czekoladowym na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym jajku.
Dodać zmiksowaną kaszę gryczaną oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wlać colę i dokładnie połączyć składniki.
Na koniec dodać bakalie - wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do keksówki o długości około 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 60 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą i posypać orzechami.
Smacznego !
Ciasto z gotowanej kaszy gryczanej, to świetny sposób na wykorzystanie zbyt dużej ilości ugotowanej kaszy.
Ciasto jest wilgotne, ma ciekawy smak i jest względnie zdrowe.
Przygotowanie ciasta z kaszy gryczanej zajmuje niewiele czasu. Ciasto jest nieskomplikowane, także udaje się zawsze i każdemu.
Do gryczanego ciasta można dodać różne dodatki. W moim są w orzechy włoskie, rodzynki i skórka pomarańczowa. Można dodać też inne bakalie, takie jak orzechy laskowe, nerkowce, żurawina. Dobrym dodatkiem będzie też gorzka czekolada.
PRZEPIS NA CZEKOLADOWE CIASTO
Z KASZY GRYCZANEJ
Składniki:
- 320 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 150 g masła
- 4 jajka
- 3/4 szklanki słodkiego kakao lub czekolady do picia ( proszek )
- 1 płaska szklanka mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 50 g skórki pomarańczowej
- 1/4 szklanki coca coli
Przygotowanie
1. Ugotowaną kaszę gryczaną ostudzić. Do zimnej kaszy gryczanej dodać 2 jajka i całość dobrze zmiksować blenderem.
2. Masło o temperaturze pokojowej zmiksować z proszkiem kakaowm/czekoladowym na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym jajku.
Dodać zmiksowaną kaszę gryczaną oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wlać colę i dokładnie połączyć składniki.
Na koniec dodać bakalie - wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do keksówki o długości około 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 60 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą i posypać orzechami.
Smacznego !