Czekoladowe ciasto jaglane z truskawkami - trochę sernik, trochę brownie :)
Cudowne ciasto z kaszy jaglanej, której prawie w ogóle nie czuć. Jest mocno czekoladowe z delikatnym posmakiem orzechów laskowych, a na wierzchu są truskawki. To ciasto smakuje trochę jak sernik, choć przypomina mi też brownie. Jest proste do przygotowania, ale efekt bardzo pozytywnie zaskakuje. Kasza jaglana w takim wydaniu smakuje wyśmienicie.
Czekoladowe ciasto jaglane z truskawkami
/tortownica o średnicy 21 cm/
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
około 1/3 szklanki przegotowanej wody
2 łyżki kakao
100g gorzkiej czekolady
5 łyżek cukru trzcinowego
50g masła
60g zmielonych na mąkę orzechów laskowych
2 jajka
200g świeżych truskawek
do podania: cukier puder trzcinowy
Do rondla wsypać kaszę jaglaną (wcześniej przepłukaną), zalać ją mlekiem, dodać połamaną czekoladę, kakao, masło i cukier. Masę wymieszać i zagotować. Gotować około 25 minut, aż kasza będzie miękka. Od czasu do czasu zamieszać, aby masa się nie przypaliła. Ostudzić ugotowaną masę. Zmiksować ją z dodatkiem 1/3 szklanki wody na w miarę gładkie ciasto. Dodać mąkę z orzechów oraz jajka. Wymieszać bardzo dokładnie. Masę przelać do wyłożonej papierem tortownicy. Na wierzchu poukładać truskawki przekrojone na połowy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55 minut, aż masa bo bokach się przypiecze, a na środku zetnie. Po tym czasie wyjąć ciasto i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem trzcinowym. Smacznego!