Czekoladowa zapiekanka z gruszkami
Remont i przeprowadzka sprawiły, że jestem lekko wyzuta z energii. W sobotę nastąpiła długo oczekiwana chwila. Spakowaliśmy manatki i obładowani torbami przekroczyliśmy na dobre próg nowego lokum. Uczę się ułożenia rzeczy w szafkach i nowej trasy do pracy. Powoli wracam też do gotowania, bo wreszcie mam kuchnię! :)
Na pierwszy ogień poszedł deser, żeby mieszkało się nam tu naprawdę słodko!
Przepis z TEJ strony.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Czekoladowa zapiekanka z gruszkami Składniki
- mąka pszenna - 100 g
- cukier brązowy - 70 g
- jajko - 2 szt
- kakao - 1 łyżka
- skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
- mleko - 1 szklanka
- czekolada - gorzka, 70 g
- masło - 50 g
- sól - szczypta
- cytryna - aby owoce nie ściemniały
Gruszki obierz, wydrąż ich gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny- aby nie ściemniały. W misce wymieszaj mąkę, skrobię, sól i kakao. Jajka ubij z cukrem, gdy staną się puszyste, partiami dodawaj mieszankę mąki oraz mleko. Masło ii czekoladę rozpuść, lekko przestudź i połącz z resztą składników. Ciasto przelej do foremek do zapiekania, na wierzchu każdej porcji ułóż kawałki gruszki. Zapiekaj przez ok. 30 minut w 175 oC. Podawaj ciepłe (nie gorące).