Czekoladowa pierzynka ciasto czekoladowe z cytrynowo - waniliową pianką
Ostatnio razem z mamą prześcigamy się w pieczeniu ciast!
I Ona ma do tego zapał, i ja!
Może to znak zbliżającej się wielkimi krokami wiosny, kto wie ;)
Dziśs przygotowałam dla Was przepis na pyszne czekoladowe ciasto przypominające klasyczną WZetkę, ale WZetką absolutnie nie jest!
Lekki, puszysty, czekoladowy biszkopt upieczony z budyniu ( tak, z budyniu! ) połączony z orzeźwiającym, lekko cytrynowym kremem jest fantastycznym pomysłem do kawki.
Ciasto robi się bardzo szybko, a kto raz spróbuje zrobić biszkopt z budyniu, ten już na stale wprowadzi go do swoich kulinarnych poczynań.
Pyszne ciasto!
Spróbujcie i Wy!
Ps. Śmiało możecie zrobić inną piankę do środka – malinowa, truskawkowa albo o smaku owoców leśnych!
Działajcie!
SKŁADNIKI:
( 24×28 )
BISZKOPT BUDYNIOWY:
* budyń czekoladowy – 5 op ( 5 x 45 g bez cukru )
* cukier – 1 szkl
* jajka L – 6 szt
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
KREM:
* serek „homo” waniliowy- 560 g
* śmietana 30% słodka – 600 ml
* galaretka cytrynowa – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Białka ubijamy na sztywno partiami dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku.
Wsypujemy budyń przesiany z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką.
Przelewamy na blachę, pieczemy ok.35 minut/180C. Studzimy, kroimy.
KREM:
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki Danio i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę.
CAŁOŚĆ:
2/3 kremy wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim blatem.
Smarujemy resztą kremu, posypujemy „końcówką” pokruszonego biszkoptu.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Pycha!