Czekoladowa pierzynka ciasto czekoladowe z cytrynowo - waniliową pianką

Czekoladowa pierzynka  ciasto czekoladowe z cytrynowo - waniliową pianką

Ostatnio razem z mamą prześcigamy się w pieczeniu ciast!

I Ona ma do tego zapał, i ja!

Może to znak zbliżającej się wielkimi krokami wiosny, kto wie ;)

Dziśs przygotowałam dla Was przepis na pyszne czekoladowe ciasto przypominające klasyczną WZetkę, ale WZetką absolutnie nie jest!

Lekki, puszysty, czekoladowy biszkopt upieczony z budyniu ( tak, z budyniu! ) połączony z orzeźwiającym, lekko cytrynowym kremem jest fantastycznym pomysłem do kawki.

Ciasto robi się bardzo szybko, a kto raz spróbuje zrobić biszkopt z budyniu, ten już na stale wprowadzi go do swoich kulinarnych poczynań.

Pyszne ciasto!

Spróbujcie i Wy!

Ps. Śmiało możecie zrobić inną piankę do środka – malinowa, truskawkowa albo o smaku owoców leśnych!

Działajcie!

Zdjęcie - CZEKOLADOWA PIERZYNKA - CIASTO CZEKOLADOWE Z CYTRYNOWO-WANILIOWĄ PIANKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 24×28 )

BISZKOPT BUDYNIOWY:

* budyń czekoladowy – 5 op ( 5 x 45 g bez cukru )

* cukier – 1 szkl

* jajka L – 6 szt

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

KREM:

* serek „homo” waniliowy- 560 g

* śmietana 30% słodka – 600 ml

* galaretka cytrynowa – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Białka ubijamy na sztywno partiami dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku.

Wsypujemy budyń przesiany z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką.

Przelewamy na blachę, pieczemy ok.35 minut/180C. Studzimy, kroimy.

KREM:

Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki Danio i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę.

CAŁOŚĆ:

2/3 kremy wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim blatem.

Smarujemy resztą kremu, posypujemy „końcówką” pokruszonego biszkoptu.

Odstawiamy na noc do lodówki.

Pycha!

Zdjęcie - CZEKOLADOWA PIERZYNKA - CIASTO CZEKOLADOWE Z CYTRYNOWO-WANILIOWĄ PIANKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów