Czekoladowa panna cotta, gruszki i kasztany

Czekoladowa panna cotta, gruszki i kasztany
Coz za piekny poranek, promienie slonca wpadaja do sypialnii. Juz wiem, ze dzis bedzie udany dzien.

Aby miec stuprocentowa pewnosc, ze tak wlasnie bedzie pomyslalam o czyms slodkim co sprawia, ze zawsze jest dobry humor. Panna cotta! Zabralam sie wiec do dziela. Gdy wrocimy z popoludniowego spaceru bedzie juz gotowa :)

Zdjęcie - Czekoladowa panna cotta, gruszki i kasztany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W taki cudowny dzien grzechem byloby siedziec w domu wiec razem z Viki i M. idziemy do parku. Viki zaopatrzona w swoje czerwone wiaderko, ktore zwykle zabiera do piaskownicy. Tym razem nie posluzy do robienia babek z pasku. Dzis nazbieramy w nie kasztany.
Slonko migoce miedzy drzewami, oswietla promieniami lezace na ziemi kasztany. Jest ich tak duzo. My zbieramy te najwieksze, najladniejsze. Co jakis czas kolejne spadaja z drzew. Trzeba uwazac na glowy ;)
Po chwili nasze czerwone wiadereczko zapelnia sie po brzegi. Po powrocie do domu Viki zaniesie je do swojej kuchni i przez caly kolejny rok bedzie nas raczyc herbatka z kasztanow albo tortem kasztanowym. Bedziemy sie nimi "zajadac" cala zime, wiosne i lato az do kolejnych zbiorow :)

Zdjęcie - Czekoladowa panna cotta, gruszki i kasztany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czekoladowa panna cotta i gruszki w winie

panna cotta - skladniki
200ml smietanki
100ml mleka
40g cukru
75g gorzkiej czekolady
30ml esensji waniliowej
2 lyzeczki zelatyny

wykonanie:
Smietanke i mleko wlewamy do garnuszka. Dodajemy cukier i esensje waniliowa. Podgrzewamy do chwili gdy cukier sie rozpusci, ale pilnujemy by smietanka sie nie zagotowala. Zdejmujemy z ognia.
Odlewamy 50ml plynu i rozpuszcamy w nim zelatyne. W tym samym czasie w cieplej smietance rozpuszczamy polamana na kawalki czekolade. Dodajemy rozpuszczona zelatyne i dokladnie mieszamy.
Kokijki lub inne miseczki smarujemy maslem, a nastepnie napelniamy je przygotowana smietanka.
Odstawiamy do lodowki na minimum 3 godziny.
Podajemy z gruszkami gotowanymi w winie.
By wyciagnac panna cotte z kokijek wkladamy je na chwile do goracej wody, potrzasamy lekko i wykladamy na talerzyki.

gruszki w winie - skladniki
3 gruszki - dojrzale ale niezbyt miekkie
200 ml czerwonego wina wytrawnego
50ml wody
laska wanilii
30g cukru

wykonanie:
Wino, wode, cukier i przecieta na pol laske wanilii wkladamy do dosc szerokiego garnka. Doprowadzamy do wrzenia.
W tym czasie gruszki obieramy, kroimy na pol i wycinamy gniazda nasienne.
Wkladamy do gotujacego sie wina i na malym ogniu gotujemy okolo 15 minut. Polewamy gruszki od czasu do czasu winem by nabraly ladnego koloru i aromatu wina. Gdy juz beda miekkie zdejmujemy z gazu i pozostawiamy w syropie jeszcze na 5 minut.
Po tym czasie wykladamy na talerzyki.
Mozemy podac je w towarzyswie panna cotty, ale rowniez same z winnym syropem.
Smacznego!

Kategorie przepisów