Czekoladki marcepanowe z orzechami laskowymi

Czekoladki marcepanowe z orzechami laskowymi
Zdjęcie - Czekoladki marcepanowe z orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladki marcepanowe z orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 30 sztuk orzechów laskowych
  • 200 g masy marcepanowej
  • 20 g cukru pudru
  • 1 łyżka amaretto
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno
  • mielone orzechy do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie Orzechy laskowe wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 200°C. Następnie ściągamy z nich błonkę.


Masę marcepanową zagniatamy z amaretto i cukrem pudrem. Wałkujemy, dzielimy na 30 części. Każdy orzech otulamy porcją masy i formujemy kulki.


Czekoladę wraz z olejem roztapiamy w kąpieli wodnej i zatapiamy w niej każdą z kulek. Odkładamy na papier do pieczenia do zastygnięcia czekolady. Możemy posypać czekoladki mielonymi orzechami.



Przepis pochodzi z przysmakikarolki.blogspot.com

Kategorie przepisów

Podobne przepisy