Czas na piknik - paszteciki francuskie z rabarbarową konfiturą

Czas na piknik - paszteciki francuskie z rabarbarową konfiturą
Kwiecieć nas rozpieszczał, rozdawał słońce na lewo i prawo, kusił i zachęcał do pikników i jazdy na rowerze. I jak widać skusił mnie na całego by w niecałe 30 minut przygotować pyszne "co-niec-co" do zabrania ze sobą.

Zdjęcie - Czas na piknik - paszteciki francuskie z rabarbarową konfiturą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zapraszam Was na piknik!

Zdjęcie - Czas na piknik - paszteciki francuskie z rabarbarową konfiturą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • opakowanie ciasta franuskiego - 275 g
  • około 300 g pasztetu po staropolsku (pokrojonego w 0,2 - 0,3 cm plastry)
  • 3-4 łyżki konfitury z rabarbaru z tego przepisu - ale pasować będzie też morelowa,
    brzoskwiniowa lub każda inna ulubiona
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 duża łyżka tartego chrzanu

Przygotowanie:
  • rozwinąć ciasto, poukładać wzdłuż plastry pasztetu - będą 3 rzędy po 3 plastry, zostawiając
    około 1 cm z każdego brzegu
  • każdy plaster z wierzchu posmarować marmoladą
  • zacząć zwijać ciasto na szerokość, mocno dociskając w roladę, a następnie poporcjować na około 1-1,5 cm kawałki i na płasko poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • rozmącamy jajko i smarujemy każdego pasztecika - (żeby ciasto się nam
    ładnie zarumieniło)
  • wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 215 stopni i pieczemy około 15-20
    minut, wyciągamy, delikatnie studziny i układamy w piknikowym koszyczku
  • majonez mieszamy z chrzanem, podajemy do pasztecików
  • zjadamy w miłym towarzystwie z dodatkiem świeżych owoców i oranżady

Zdjęcie - Czas na piknik - paszteciki francuskie z rabarbarową konfiturą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego ;)

Kategorie przepisów