Czas na piknik - paszteciki francuskie z rabarbarową konfiturą
Kwiecieć nas rozpieszczał, rozdawał słońce na lewo i prawo, kusił i zachęcał do pikników i jazdy na rowerze. I jak widać skusił mnie na całego by w niecałe 30 minut przygotować pyszne "co-niec-co" do zabrania ze sobą.
Zapraszam Was na piknik!
Składniki:
Smacznego ;)
Zapraszam Was na piknik!
Składniki:
- opakowanie ciasta franuskiego - 275 g
- około 300 g pasztetu po staropolsku (pokrojonego w 0,2 - 0,3 cm plastry)
- 3-4 łyżki konfitury z rabarbaru z tego przepisu - ale pasować będzie też morelowa,
brzoskwiniowa lub każda inna ulubiona - 1 jajko
- 2 łyżki majonezu
- 1 duża łyżka tartego chrzanu
- rozwinąć ciasto, poukładać wzdłuż plastry pasztetu - będą 3 rzędy po 3 plastry, zostawiając
około 1 cm z każdego brzegu - każdy plaster z wierzchu posmarować marmoladą
- zacząć zwijać ciasto na szerokość, mocno dociskając w roladę, a następnie poporcjować na około 1-1,5 cm kawałki i na płasko poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- rozmącamy jajko i smarujemy każdego pasztecika - (żeby ciasto się nam
ładnie zarumieniło) - wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 215 stopni i pieczemy około 15-20
minut, wyciągamy, delikatnie studziny i układamy w piknikowym koszyczku - majonez mieszamy z chrzanem, podajemy do pasztecików
- zjadamy w miłym towarzystwie z dodatkiem świeżych owoców i oranżady
Smacznego ;)