Czarny ryżowy makaron z szafranowymi krewetkami na ostro
- Składniki :
- ** czarny makaron ryżowy – 250 g
- ** krewetki koktajlowe – 150 g
- ** Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 3 łyżki
- ** sól – do smaku
- ** pieprz biały – do smaku
- ** chili świeże – 1 szt
- ** szafran – 1 szczypta
- ** czosnek – 4 ząbki
Dziś mam dla Was pierwszy przepis na blogu użyciem krewetek. Osobiście lubię krewetki , ale w mojej kuchni goszczą raczej na specjalne okazje. Tak było i tym razem – celowałam przez żołądek do serca ( czy skutecznie to się okaże. Ryżowy makaron jest niezwykle delikatny a zarazem sycący.
Krewetki przysmażone na smalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi z ukochanego przeze mnie czosnku , chili i szafranu nie tylko smakowały obłędnie , ale i tak samo pachniały.
W połączeniu z czarnym makaronem stworzyły danie godne najlepszej restauracji!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Wszystko przygotowujemy przed samym podaniem – żadnego ze składników nie należy odgrzewać.
Makaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez kilka minut – absolutnie nie należy makaronu rozgotować , gdyż nie tylko straci swoje walory ale też będzie niesmaczny.
Na patelni rozgrzewamy smalczyk.
Dodajemy posiekany czosnek , papryczkę chili raz szczyptę szafranu.
Przesmażamy kilkanaście sekund.
Wrzucamy oczyszczone krewetki , smażymy kilka minut.
Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Podajemy gorące z ugotowanym makaronem!
Smacznego!
Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa!
Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.