Czarny ryż z Piemontu i prosta sałatka z kalafiorem
Pośród innych odmian ryżu, czarny jest bezkonkurencyjny jeśli chodzi o jego wartości odżywcze i walory zdrowotne.
Niedawne badania wykazały, że zaledwie jedna łyżka tego produktu zawiera więcej korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy zw. antocyjanami niż taka sama ilość jagód. Ma też więcej błonnika i witaminy E, przy znacznie niższym poziomie cukru.
Ma łagodny, lekko orzechowy smak i przyjemną teksturę stawiającą opór pod zębami. Jest bardzo smaczny.
Uprawiany jest w Indonezji i Tajlandii i tu się zdziwsz - we włoskim Piemoncie.
Dostarcza ważnych dla zdrowia aminokwasów (18), dużo żelaza, magnezu, cynku i wapnia.
Eksperymentalnie był wykorzystywany do stymulowania pracy żołądka, zauważono poprawę pracy nadnerczy jak również poprawę wzroku.
Jego kolor to głęboka czerń przechodząca w purpurę podczas gotowania. Ciemny kolor to zasługa ogromnej ilości antocyjanów. Antocyjany to pigmenty roślinne o silnych właściwościach antoksydacyjnych. Warto zatem zainteresować się czarnym ryżem i wprowadzić go do swojej diety.
Resztę wczorajszego kalafiora postanowiłam wykorzystać do sałatki i zastanawiając się co by najlepiej pasowało do białego kalafiora padło na kartonik czarnego ryżu. Stał zapomniany w szafce kuchennej, aż do dzisiejszego dnia. Sałatkę uzupełniają kiszone pomidorki koktajlowe i seler naciowy. Sałatkę podałam z jogurtowym sosem czosnkowym. Samo zdrowie, a jakie to było smaczne!
Składniki na 2 duże porcje:
125 g czarnego ryżu (3/4 szklanki)
1/2 ugotowanego kalafiora al dente
10 pomidorków koktajlowych
2-3 łodygi selera naciowego
Składniki na sos:
5 łyżek jogutrtu greckiego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
zielenina
Wykonanie:
- ryż ugotować w lekko osolnej wodzie wg wskazń na opakowaniu (u mnie 40 minut)
- kalafiora ugotować w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzić, odstawić. Wykorzystałam resztę kalafiora z poprzedniego dnia
- seler naciowy obrać z włókiem i pokroić w drobną kosteczkę. Pokroić pomidorki koktajlowe
- czosnek zetrzeć na tarce i wymieszać z jogurtem, solą i pieprzem
- wyłożyć na talerze ryż, kalafior, seler naciowy i pomidorki. Podawać z dipem czosnkowym
Uwagi: Ponieważ ryż ma tendecję do kumulowania arsenu należy gotować go w dużej ilości wody (arsen jest rozpuszczalny w wodzie), najlepiej w stosunku 6:1, czyli na 1 szklankę ryżu 6 szklanek wody. Zalecane jest dokładne płukanie ryżu przed gotowaniem, do momementu, aż woda będzie przejrzysta.
Znalazłam również sugestię, by unkać ryżu uprawianego w Arkansas, Teksasie, Luizjanie i Chinach.