Czarne tagliatelle ze szparagami, łososiem i koperkiem
W zamrażarce zalegała mi porcja świeżego tagliatelle barwionego sepią, który zakupiłam jeszcze podczas poprzedniego Tygodnia Włoskiego w sklepie na „L”, najwyższa pora więc było go wykorzystać ;) A że sezon na szparagi w pełni, wybór składników był dość oczywisty. Dodałam wędzonego na gorąco łososia, który chodził za mną od kilku dni a do tego koperek, żeby dodać trochę swojskiego akcentu. Całość wyszła przepyszna!
Czarny makaron nie różni się smakiem od normalnego, dlatego z powodzeniem można zastąpić go zwykłym tagliatelle :)
MAKARON ZE SZPARAGAMI, ŁOSOSIEM I KOPERKIEM
(2 porcje)
- 250g świeżego makaronu tagliatelle lub 180g suchego,
- ½ pęczka zielonych szparagów,
- 125g łososia wędzonego na gorąco,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- 2 łyżki oliwy lub oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach,
- 1 łyżeczka cukru
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku zagotować wodę z cukrem i sporą szczyptą soli. Najpierw wrzucić łodygi szparagów, gotować 2-3 minuty, następnie dodać główki i gotować jeszcze 2 minuty. Odcedzić.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę lub olej i delikatnie zrumienić na nim pokrojony w plasterki czosnek. Dodać makaron, ugotowane szparagi i łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Posypać koperkiem i parmezanem, od razu podawać.