Cytrynowe śledzie w oleju lnianym z cebulką

Cytrynowe śledzie w oleju lnianym z cebulką
Zdjęcie - Cytrynowe śledzie w oleju lnianym z cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe śledzie w oleju lnianym z cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe śledzie w oleju lnianym z cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe śledzie w oleju lnianym z cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe śledzie w oleju lnianym z cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g solonych płatów śledziowych
  • 200 ml oleju Kujawski lnianego tłoczonego na zimno
  • 150 g cebuli
  • 1 cytryna (ok. 80 g)
  • ½ łyżeczki kolorowego pieprzu
  • kilka gałązek tymianku
Przygotowanie

Śledzie płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą i moczymy około 1 godziny.

Cebulę kroimy w cienkie talarki. Zalewamy wrzątkiem, a po chwili przelewamy zimną wodą. Osuszamy.

Cytrynę dokładnie szorujemy i kroimy w cienkie półplasterki.

Wymoczone śledzie osuszamy i kroimy w ukośne paski. Przekładamy cytryną i cebulą. Dodajemy pieprz, listki tymianku i zalewamy olejem lnianym.

Przechowujemy w lodówce do momentu podania. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, by smaki się połączyły. 



Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 70 minut

Stopień trudności: łatwe 

Kategorie przepisów