Cytrynowe serniczki z migdałami na orzechowym spodzie
Bardzo lekkie i delikatne cytrynowe serniczki. Zamiast mąki dodałam do nich zmielone migdały. Posypałam nimi również wierzch tych serowych babeczek. Spód to otręby pszenne, siemię oraz zmielone orzechy włoskie z dodatkiem miodu. Przed podaniem warto posypać je cukrem pudrem (ja użyłam jego trzcinowej wersji).
Polecam na osłodzenie tych wietrznych dni :)
Cytrynowe serniczki z migdałami na orzechowym spodzie
spód:
4 łyżki otrębów pszennych
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka masła
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka miodu
masa serowa:
250g mascarpone
200g serka twarogowego
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki zmielonych migdałów
2 jajka
1 łyżka cukru trzcinowego
3 łyżki mleka
migdały na wierzch serniczków
cukier puder trzcinowy do podania
Orzechy, siemię, otręby zmielić w mikserze wraz z miodem i masłem na w miarę gładkie masę. Włożyć ją do papilotek i ugnieść. Wstawić do lodówki.
Mascarpone, serek twarogowy cukier i jajka wymieszać mikserem. Dodać skórkę cytrynową, zmielone migdały i mleko. Zmiksować ponownie do połączenia się składników. Masę przelać do papilotek ze spodami. Na wierzchu każdego serniczka ułożyć kilka płatków migdałów.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik zostawiając w nim serniczki na jeszcze 20 minut. Uchylić drzwiczki i poczekać jeszcze 10 minut. Następnie wyjąć serniczki i ostudzić np. na kratce.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!