Cytrynowe placuszki z makiem i ricottą

Cytrynowe placuszki z makiem i ricottą

Zdjęcie - Cytrynowe placuszki z makiem i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowe placuszki z makiem i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak niewiele trzeba, by śniadaniowe placuszki zyskały zupełnie nowe oblicze. Oczywiście (!) te klasyczne, pachnące wanilią są absolutnie rewelacyjne (TU przepis- możecie przekonać się sami!), jednak te pachnące cytryną, z dodatkiem maku są wspaniałe!

Zdjęcie - Cytrynowe placuszki z makiem i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowe placuszki z makiem i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To na pewno miłe urozmaicenie na śniadaniowym talerzyku, z powodzeniem mogę sobie jednak wyobrazić te placuszki podane w formie deseru, z kleksem gęstego jogurtu, oprószone świeżo otartą skórką z cytryny, może nawet z odrobiną lemon curd gdzieś z boku?

Zdjęcie - Cytrynowe placuszki z makiem i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowe placuszki z makiem i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 20/22 placuszków.

Zdjęcie - Cytrynowe placuszki z makiem i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowe placuszki z makiem i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cytrynowe placuszki z makiem i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W misce połącz mleko, jajka, ricottę, sok i skórkę z cytryny oraz oliwę (polecam taką aromatyzowaną naturalną cytryną, jest wspaniała!). Dodaj suche składniki: mąkę, mak, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj. W razie konieczności dodaj nieco więcej mąki/mleka, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.

Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię (smażyłam na teflonowej z dosłownie odrobinką tłuszczu) i smaż z obu stron, na złoto. Placuszki podawaj na ciepło, skropione np. syropem klonowym.

Kategorie przepisów