Cytrynowe marchewki z żurawiną

Cytrynowe marchewki z żurawiną
Bardzo lubię glazurowaną marchewkę, więc tym razem postanowiłam wypróbować przepis z dodatkiem żurawiny i orzechów. Zgodnie z przypuszczeniem – bardzo smaczny. Tak przygotowane marchewki mogą być świetną przekąską (ja zjadłam je na drugie śniadanie) lub dodatkiem do obiadu.

Zdjęcie - Cytrynowe marchewki z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CYTRYNOWE MARCHEWKI Z ŻURAWINĄ
(na 3-4 porcje)
400g mrożonych mini marchewek,
skórka i sok z ½ cytryny,
garść suszonej żurawiny,
garść grubo posiekanych orzechów włoskich,
2 łyżki masła,
2 łyżki cukru,
garść rzeżuchy lub innych kiełków (u mnie kiełki brokuła),
sól i pieprz

W rondlu zagotować lekko osoloną wodę, wrzucić marchewki i gotować, aż będą al dente, czyli jeszcze chrupiące w środku. Odcedzić na sitku. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić marchewkę i posypać cukrem. Dodać sok i skórkę z cytryny i smażyć, mieszając, ok. 3 minuty. Dodać orzechy i żurawinę, smażyć jeszcze chwilę. Doprawić odrobiną pieprzu. Marchewkę wyłożyć na talerz, posypać rzeżuchą/kiełkami. Podawać na ciepło.


(przepis z „Poradnika Domowego” 10/2010)


Zdjęcie - Cytrynowe marchewki z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów