Cytrynowe ciasto z ricottą i migdałami

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z ricottą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ciasto kompletnie podbiło moje serce! Gdyby nie ćwiczona od lat żelazna sina wola ;), zjadłabym całe od razu, słowo!

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z ricottą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jest delikatne, wilgotne (dzięki maślance i ricotcie- hmmm, jakaś dziwna ta odmiana z włoskiego…) i bardzo aromatyczne- skórka cytrynowa i migdały robią swoje!

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z ricottą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To smak wakacji we Włoszech, idealny do małej filiżanki espresso.

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z ricottą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na okrągłą foremkę ok. 25 cm średnicy, choć ja użyłam prostokątnej brytfanki ok. 30×20 cm.

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z ricottą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z ricottą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • ricotta - 70 g
  • masło - 60 g, miękkie
  • maślanka - 180 ml
  • cukier - 140 g
  • jajko - 2 szt
  • mąka pszenna - 160 g
  • migdały mielone - 40 g
  • proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
  • sól - duża szczypta
  • skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
  • płatki migdałów - 3 łyżki, do posypania wierzchu
  • cukier puder - do posypania wierzchu
Sposób przygotowania

Masło zmiksuj z cukrem, solą i skórką cytrynową na puszystą masę. Dodaj ricottę, zmiksuj.

Cały czas mieszając, wbijaj po jednym jajku.

Mąkę wymieszaj z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Dodawaj partiami do ciasta, naprzemiennie z maślanką.

Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp płatkami migdałów. Piecz w temp. 170 oC, przez ok. 25-30 minut. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy