Cytrynowe ciasto z patelni

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g mąki tortowej
  • 150 ml maślanki
  • 50 g cukru
  • 45 ml (3 łyżki) oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • 45 ml (3 łyżki) soku z cytryny + dodatkowo do posmarowania patelni
  • 2 jajka
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić.


Jajka ubić z cukrem na jasną, bardzo puszystą masę. Cały czas miksując, powoli wlać olej. Dodać maślankę, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać do połączenia.


Na patelni pędzelkiem rozsmarować niewielką ilość oleju. Rozprowadzić przygotowane ciasto. Ustawić na płycie. Patelnię przykryć arkuszem folii aluminiowej, a następnie przykrywką. Podgrzewać na niewielkiej mocy ( 2-3/9) przez 15 minut, następnie dopiec w 170°C przez 15 minut.


Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów

Podobne przepisy