Cytrynowe ciasto z kremem - Torta Nua
Doskonały deser dla wielbicieli cytrynowych ciast z kremem. Popularne włoskie ciasto o nazwie "Torta NUA", to proste ucierane ciasto , na które nakłada się krem i wraz z nim piecze.
Składniki / tortownica o średnicy 24 cm/ ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 120 g oleju roślinnego
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- sok z 1/2 cytryny
- skórka starta z cytryny /do smaku
- szczypta soli
krem:
- 500 ml mleka
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 60 g mąki
- skórka cytrynowa i ekstrakt wanilii /do smaku/
oraz: polewa czekoladowa , migdały, orzeszki piniowe / do dekoracji/
Wykonanie: -Wszystkie składniki na krem dokładnie zmiksować i przelać do rondelka z grubym dnem. -Gotować / dokładnie mieszając/ na małym ogniu do chwili otrzymania gęstego budyniu,odstawić.
-Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, dodać aromat, sok i skórkę cytrynową. -Ubijając dodawać stopniowo olej, mleko ,a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. -Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki. -Wierzch wyrównać i nałożyć w kilku dowolnych miejscach krem. -Piec w piekarniku nagrzanym do temp.160-170 st.C ok.40-50 minut.
Ciasto przestudzić i udekorować polewą czekoladową, można posypać płatkami migdałowymi lub orzeszkami piniowymi.
/Ciasto kroić po całkowitym przestudzeniu/.