Cytrynowe ciasto z kremem - Torta Nua

Cytrynowe ciasto z kremem - Torta Nua

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z kremem - Torta Nua - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Doskonały deser dla wielbicieli cytrynowych ciast z kremem. Popularne włoskie ciasto o nazwie "Torta NUA", to proste ucierane ciasto , na które nakłada się krem i wraz z nim piecze. Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z kremem - Torta Nua - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / tortownica o średnicy 24 cm/ ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 120 g oleju roślinnego
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka starta z cytryny /do smaku
  • szczypta soli



krem:

  • 500 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 60 g mąki
  • skórka cytrynowa i ekstrakt wanilii /do smaku/

oraz: polewa czekoladowa , migdały, orzeszki piniowe / do dekoracji/

Wykonanie: -Wszystkie składniki na krem dokładnie zmiksować i przelać do rondelka z grubym dnem. -Gotować / dokładnie mieszając/ na małym ogniu do chwili otrzymania gęstego budyniu,odstawić.

-Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, dodać aromat, sok i skórkę cytrynową. -Ubijając dodawać stopniowo olej, mleko ,a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. -Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki. -Wierzch wyrównać i nałożyć w kilku dowolnych miejscach krem. -Piec w piekarniku nagrzanym do temp.160-170 st.C ok.40-50 minut.
Ciasto przestudzić i udekorować polewą czekoladową, można posypać płatkami migdałowymi lub orzeszkami piniowymi.
/Ciasto kroić po całkowitym przestudzeniu/. Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z kremem - Torta Nua - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z kremem - Torta Nua - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cytrynowe ciasto z kremem - Torta Nua - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z kremem - Torta Nua - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów