Cytrynowa zupa soczewicowa wg Sophie Dahl
![Cytrynowa zupa soczewicowa wg Sophie Dahl](/obrazek/duze/cytrynowa-zupa-soczewicowa-wg-sophie-dahl-197179.jpeg)
![Zdjęcie: Cytrynowa zupa soczewicowa wg Sophie Dahl Zdjęcie - Cytrynowa zupa soczewicowa wg Sophie Dahl - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/197180.jpeg)
Cytrynowa zupa soczewicowa wg Sophie Dahl Składniki (ok. 6 porcji): - 2 szklanki czerwonej soczewicy -1,5 litra bulionu (u mnie warzywny) -3 liście laurowe - 1 cebula - 2 łodygi selera naciowego - 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego - sok z 3 cytryn - sól, pieprz do smaku - 2 szklanki szpinaku ( u mnie mrożony) - 1 łyżeczka kolendry - olej rzepakowy/oliwa - czosnek granulowany, papryka słodka
Soczewicę zalej bulionem i dodaj liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, bez przykrycia. Cebulę drobno pokrój, seler naciowy pozbaw włókien i pokrój na cienkie plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę przez 5 minut, następnie dodaj seler naciowy, posyp kminem i podsmażaj kolejne 5 minut. Następnie dodaj cebulę i seler do garnka z soczewicą. Wlej sok z cytryn, wybierz liście laurowe i dopraw zupę solą, pieprzem i kolendrą. Zblenduj, kiedy zupa trochę przestygnie. Dodaj szpinak, trochę czosnku granulowanego, ponownie dopraw. Podgrzej i podawaj np. z ryżem basmati.
![Zdjęcie: Cytrynowa zupa soczewicowa wg Sophie Dahl Zdjęcie - Cytrynowa zupa soczewicowa wg Sophie Dahl - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/197179.jpeg)
![Zdjęcie: Cytrynowa zupa soczewicowa wg Sophie Dahl Zdjęcie - Cytrynowa zupa soczewicowa wg Sophie Dahl - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/197178.jpeg)