Cynamonowy wieniec z rabarbarem
Co roku zadziwia mnie to tak samo, że rabarbar jest warzywem. Ostatecznie nie ma to większego znaczenia, ważne, że jest pyszny i właśnie zaczął się sezon rabarbarowy. Nie ma to jak ciasto drożdżowe z kwaśnym akcentem. A gdyby tak upiec drożdżowy wieniec z rabarbarem i cynamonem?
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 500 g
- jajko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 5 g
- cynamonu - 1 łyżeczka
- cukru - 3 łyżeczki
- letniego mleka - 240 ml
- zimnego masła - 60 g
- miękkiego masła - 150 g
- cukru trzcinowego - 70 g
- łodygi rabarbaru - 2 szt.
Potrzebne narzędzia:
- misa
- ściereczka
- waga kuchenna
- wałek
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i dalej wyrabiamy, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. W tym czasie miękkie masło łączymy z cukrem i cynamonem.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy na prostokąt grubości 0,5 cm. Smarujemy je z wierzchu masłem, pozostawiając boki czyste. Posypujemy wzdłuż jednego boku pokrojonymi w cząstki kawałkami rabarbaru.
5. Ciasto zwijamy od dłuższego boku jak roladę i przecinamy na środku na pół. Pozostawiamy jeden nieprzecięty koniec.
Zaplatamy z dwóch boków ciasta warkocz. Łączymy ze sobą końce tworząc okrągły wieniec.
6. Wieniec przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
7. Wieniec smarujemy z wierzchu białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.