Cynamonowy jabłecznik na kruchym spodzie

Cynamonowy jabłecznik na kruchym spodzie
Zdjęcie - Cynamonowy jabłecznik na kruchym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowy jabłecznik na kruchym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • ½ szklanki cukru
  • 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 200 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 3 jajka (żółka i białka osobno)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej
na kruszonkę:
  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanka cukru
  • 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Przygotowanie Jabłka obrać ze skóry, pokroić w drobne kawałki, a następnie wrzucić do gara z odrobiną wody. Prużyć na małym ogniu, aż jabłka zmiękną. Doprawić cukrem i cynamonem do smaku, wsypać bułkę tartą i wszystko wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.


Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać, wysypać na stolnicę, uformować kopczyk. Dodać 3 żółtka, margarynę i śmietanę, a następnie zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkować, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiec przez około 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, a w tym czasie ubić pianę z białek. Ja do białek dodałam odrobinę cukru i na koniec wymieszałam z mąką ziemniaczaną.


Margarynę na kruszonkę roztopić, a gdy przestygnie - połączyć z suchymi składnikami.


Na ciasto wyłożyć przestudzone jabłka, następnie pianę z białek, posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, gdy jabłecznik będzie zimny - posypać cukrem pudrem.



Przepis pochodzi z trufla3gotuje.blox.pl

Kategorie przepisów