Cynamonowe ślimaczki z jabłkiem, rodzynkami i solonym karmelem
Wśród wszystkich drożdżowych wypieków jeden darzę olbrzymim uwielbieniem. Nie wiem, czy to sprawa mojego ukochanego cynamonu, czy także jego zakręconej formy, ale wszelkie cynamonowe bułeczki od szwedzkich kanelbullar po amerykańskie sticky buns wprost ubóstwiam. Mój dzisiejszy przepis bazuje na tych ostatnich. Oprócz pysznego nadzienia z jabłek i rodzynek oblałem je glazurą z solonego karmelu, który potęguje cudowne wrażenia przy każdym gryzie. Takie ślimaczki najlepiej smakują wyjęte prosto z piekarnika ze szklanką zimnego mleka. Oczywiście możecie je również zostawić na później, jeśli tylko będziecie w stanie się powstrzymać. Pamiętajcie również o dwukrotnym wyrastaniu ciasta, ja trochę się tym razem spieszyłem i ślimaczki nie wyrosły tak bardzo, jak zawsze, ale nadal smakowały wyśmienicie.
*
SKŁADNIKI
na około 24-30 sztuk
Ciasto drożdżowe:
- 4 szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 2 żółtka
- 100 g rozpuszczonego masła
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
- 4 jabłka
- 100 g rodzynek
- ½ szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g miękkiego masła
Solony karmel:
- 100 g masła
- ¾ szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 100 ml kremówki 36 %
- kilka szczypt soli morskiej
Nadzienie Cukier wymieszaj z cynamonem. Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Wymieszaj z cukrem. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans, aby stały się miękkie. Następnie odcedź i wymieszaj z jabłkami.
Formowanie i pieczenie Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i szybko zagnieć na podsypany mąką blacie. Następnie rozwałkuj na prostokąt o dłuższym boku o długości ok. 45 cm i o grubości ok. 3-4 mm. Wierzch ciasta posmaruj miękkim masłem. Wysyp nań nadzienie do 2/3 wysokości krótszego boku. Następnie zwiń jak roladę i pokrój ją na plastry o grubości około 1,5 cm. Mogą być również grubsze.
Ślimaczki układaj w odstępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia (powinny wyjść 2 blachy). Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Następnie piecz w 180°C przez około 25 minut (do zarumienienia).
Solony karmel Podczas pieczenia przygotuj solony karmel. Do rondelka wrzuć wszystkie składniki. Zagotuj, a następnie podgrzewaj przez około 10-15 minut aż sos zgęstnieje, a cukier zacznie się karmelizować. Jeszcze ciepłe ślimaczki smaruj glazurą za pomocą pędzelka. Odstaw do przestudzenia lub wcinaj od razu.
*