Cynamonowe rollsy z marchewkowym nadzieniem
Popularne cynamonowe zrolowane bułeczki drożdżowe z kuchni amerykańskiej w wydaniu jesiennym, wzbogacone nadzieniem z marchewki. Idealny przepis, dla wszystkich którzy nie lubią nudy w kuchni i poszukiwaczy nowych smaków.
Wielbiciele drożdżówek będą ukontentowani. Bułeczki są aromatyczne, wilgotne i pyszne. Idealne na deser lub drugie śniadanie. Bułeczki piecze się na dużej blaszce, gotowe odrywa.
Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Składniki na ciasto:
450 g mąki orkiszowej jasnej
120 ml mleka+ 120 ml wody
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
1 op. cukru waniliowego
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
30 g świeżych drożdży
Składniki na nadzienie:
150 g cukru/ksylitolu
3 łyżki masła
1 łyżka cynamonu+ 1 szczypta soli
2 średnie starte marchewki
Na lukier:
3 łyżki zmielonego ksylitolu/cukru+ 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
- wodę z mlekiem, miodem i masłem podgrzać w małym garuszku. Z dwoma łyżkami mleka rozmieszać drożdże. aż staną się płynne. Do misy robota odmierzyć mąkę, sól, cynamon i cukier waniliowy, dodać podgrzane płynne składniki i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść i rozwałkować, na kształt prostokąta grubości około 1 cm
- ciasto posmarować roztopionym masłem. Cukier wymieszany z cynamonem i solą rozsypać równomiernie na cieście. Na koniec rozłożyć startą na dużych oczkach tarki jarzynowej marchewkę
- ciasto zwinąć w rulon od węższej strony. Ostrym nożem pokroić w 3-4 cm kawałki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia
- piec w 180`C 25 minut
- ksylitol zmielony ma mączkę utrzeć z sokiem z cytryny do odpowiedniej konsystencji. Gdyby był za gęsty doadć soku z cytryny, do za rzadkiego dosypać ksylitolu. Polać schłodzone bułki
SMACZNEGO !