Cynamonowa tarta z rabarbarem i truskawkami
Sezon na truskawki i rabarbar dobiega powoli końca więc warto wykorzystać tę ostatnią chwilę i przygotować pyszną, chrupiącą tartę pod bezą cynamonową. Wspaniałe, lekkie ciasto, mocno owocowe, chrupiące .... Po prostu idealne do filiżanki popołudniowej kawy.
Porcja: blaszka (jak na tartę)
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym czas pieczenia)Poziom trudności :średni
Składniki:
Ciasto:
150 g dobrego masła
1 i ¾ szkl mąki (najlepiej Krupczatki)
1/3 szkl cukru
3 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany odrobina proszku do pieczenia
Owoce:
150-200 g truskawek
100 -150 g rabarbaru
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kaszy manny
Beza:
4 białka jaj
¾ - 1 szkl cukru
1 łyżeczka cynamonu
Cynamonowa tarta z owocami
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników na ciasto zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. W między czasie owoce myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, po czym zasypujemy cukrem pudrem i kaszą manną . Schłodzone ciasto wałkujemy na wielkość blaszki tak by lekko wystawało poza blaszkę i rozkładamy. Podpiekamy przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 C. W między czasie białka ubijamy na sztywno, następnie powoli, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Pod koniec do bezy dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu. Wyciągamy podpieczoną tartę , wykładamy na ciasto pokrojone owoce (owoce puszczą sok więc ważne aby nie wylewać tego soku na ciasto) i przykrywamy masą z białek. Pieczemy jeszcze około 15-20 minut w tej samej temperaturze, następnie zmniejszamy temperaturę do koło 150-160 C i pieczemy jeszcze 10-15 minut.