Cynamonowa szarlotka z pianką

Cynamonowa szarlotka z pianką

Zdjęcie - Cynamonowa szarlotka z pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„To ciasto składa się z czterech warstw. Pierwszą stanowi spód z kruchego, niezbyt słodkiego ciasta, drugą soczyste i pachnące cynamonem nadzienie z jabłek. Przykryte jest ono wilgotną pianką, która przy brzegach zamienia się w kruchą bezę. Ostatnią warstwę stanowi kruszonka z ciasta. Smakuje doskonale i znika błyskawicznie.
Zdjęcie - Cynamonowa szarlotka z pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do nadzienia użyłam jabłek antonówek, na które jest akurat teraz sezon. Poza tym wydaje mi się, że to najlepsza odmiana na szarlotkę. Były mało dojrzałe, więc nadzienie wyszło chrupiące i soczyste."
Zdjęcie - Cynamonowa szarlotka z pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cynamonowa szarlotka z pianką
Składniki: tortownica o śr. 26cm
Ciasto: 300g maki 200g masła 3 łyżki cukru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie: 4 duże jabłka 4 łyżki tartej bułki 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szkl. cukru cukier waniliowy
Pianka: 3 białka 1 szklanka cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej
Przesiej mąkę na stolnicę Wsyp cukier i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Pokrój masło w kostkę i rozrzuć na mąkę. Posiekaj nożem lub siekaczką składniki tak, aby miały konsystencję kaszy. Dodaj żółtka i zagnieć szybko ciasto. Powinno być miękkie i luźne. Włóż na godzinę do lodówki.


Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Wsyp bułkę tartą, cynamon i cukier. wymieszaj dokładnie.


Weź 2/3 ciasta i wyłóż nim dno i boki tortownicy na wys. ok. 3cm. Rozłóż równomiernie nadzienie z jabłek.


Ubij białka z cukrem. Dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Wyłóż na jabłka.
Resztę ciasta zetrzyj na tarce o dużych otworach pokrywając nim równomiernie warstwę pianki.


Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Upieczone ciasto wystudx w tortownicy.
Zimne ciasto można posypać po wierzchu cukrem pudrem, ale i bez tego jest dość slodkie.




Kategorie przepisów