Cușma lui Guguță – mołdawski torcik naleśnikowy z wiśniami

Cușma lui Guguță – mołdawski torcik naleśnikowy z wiśniami

Już Wam chyba nieraz mówiłem, że większość moich rozmów w pracy, co zaskakujące, kończy się na jedzeniu. Nie inaczej było i tym razem. Podczas jednej z przerw na kawę moja koleżanka, pochodząca z Mołdawii, powiedziała, że koniecznie muszę spróbować zrobić ich narodowe ciasto – Cușma lui Guguță, które jest jej ulubionym smakiem z dzieciństwa. Trochę czasu upłynęło, zanim się za nie zabrałem, bo ciągle sobie obiecywałem, że wykorzystam wiśnie z ogródka. Jednakże drzewko miało inne plany i od dwóch lat owoców jest jak na lekarstwo. Dlatego koniec końców kupiłem gotowy kompot przy okazji ostatnich zakupów i w końcu udało mi się zrobić ten mołdawski torcik naleśnikowy z wiśniami. Teraz sobie myślę, że szkoda, że tak długo czekałem, bo ten deser jest zaskakująco pyszny! Dlatego Wy nie popełniajcie mojego błędu i zróbcie go czym prędzej! 🙂

Sama mołdawska nazwa tego ciasta – Cușma lui Guguță pochodzi z ludowej opowieści napisanej przez Spiridona Vangheli, która opowiada o pasterzu noszącym magiczny wełniany kapelusz, którym chciał uchronić wioskę przed surową zimą. Przetłumaczyć możemy ją jako czapkę Guguță od imienia bohatera historii. W Internecie spotkałem się również z określeniem Izba Klasztorna (Monastyrska Izba), które popularne jest we wschodniosłowiańskich krajach. Jednakże ta wersja deseru nieco się różni, gdyż zamiast naleśników, torcik składa się z wałeczków kruchego ciasta.

Mołdawski torcik Cușma lui Guguță to w gruncie rzeczy bardzo prosty deser, na który składają się naleśniki wypełnione wiśniami, które układa się na kształt chatki i przekłada kremem śmietanowym. Mimo swojej prostoty zachwyca jednak smakiem. Do deseru można użyć świeżych, mrożonych lub ugotowanych w lekkim syropie owoców. To już zależy od Waszych preferencji. Sam wykorzystałem do tego celu wiśnie z kompotu. Krem zaś można przygotować na dwa sposoby: z samej kwaśnej śmietany połączonej z cukrem lub z ubitej słodkiej śmietanki, której smak przełamujemy kwaśną. Ja wybrałem tę drugą opcję, aby otrzymać bardziej zwartą konsystencję.

Finalnie ten mołdawski torcik naleśnikowy z wiśniami dekorujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Chociaż najlepiej smakuje na drugi dzień. Gorąco polecam! To w gruncie rzeczy prosty deser, ale wygląda bardzo efektownie!

Zdjęcie - Cușma lui Guguță – mołdawski torcik naleśnikowy z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na Cușma lui Guguță:

Naleśniki:

  • 250 ml mleka
  • 160 g mąki (1 szklanka)
  • 160 ml wody gazowanej
  • 3 duże jajka (rozmiar L)
  • 45 g roztopionego masła lub 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

 

Krem:

  • 400 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią
  • 1-2 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

  • ok. 600 g drylowanych wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu wg preferencji)
  • 3 kostki czekolady deserowej

Jak przygotować Cușma lui Guguță?

Naleśniki:

  1. Do kielicha blendera lub miski dodaj mleko, jajka, olej, mąkę oraz sól. Zmiksuj na gładką masę. Na sam koniec wlej wodę gazowaną i zmiksuj krótko ponownie. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut.
  2. Patelnię do naleśników o średnicy ok. 24-26 cm mocno rozgrzej i wylej porcję ciasta do przykrycia dna. Smaż na średnim ogniu, obracając naleśniki na drugą stronę, gdy już przyrumienią się od spodu. Gotowe naleśniki odkładaj na talerz. Powinno wyjść przynajmniej 10 sztuk.

 

Krem

  1. Schłodzoną śmietanę kremówkę połącz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i ubij na sztywno.
  2. Do bitej śmietany dodaj kwaśną śmietanę i delikatnie wymieszaj szpatułką.

 

Składanie ciasta

  1. Na środku naleśników w równym rządku ułóż wiśnie i zawiń całość w rulon.
  2. Nierówne brzegi odkrój tak, aby każdy naleśnik miał taką samą długość.
  3. Na deseczce, paterze lub dużym talerzu ułóż pierwszą warstwę 4 naleśników i posmaruj je kremem. Kolejno ułóż 3 naleśniki, następnie 2 i finalnie 1. Każdą warstwę przekładaj kremem.
  4. Wierzch oraz brzegi torciku posmaruj pozostałym kremem i wyrównaj całość szpatułką. Udekoruj tartą czekoladą.
  5. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc i krój na porcje.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Cușma lui Guguță – mołdawski torcik naleśnikowy z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cușma lui Guguță – mołdawski torcik naleśnikowy z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cușma lui Guguță – mołdawski torcik naleśnikowy z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów