Curry z ciecierzycy i kalafiora
Pyszne, rozgrzewające danie w sam raz na tą porę roku, najlepsze na świeżo gdy kalafior jest chrupiący.
Składniki: - ciecierzyca ugotowana lub puszka ciecierzycy, - ok 1/3 dużego kalafiora podzielonego na małe różyczki, -
2 cebule pokrojone w półplastry
- 4 ząbki czosnku,
- 1 mała łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka curry,
1 mała łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
- 1 mała łyżeczka kuminu,
- 1 mała łyżeczka przyprawy garam masala,
- pomidory ze słoika z sokiem lub puszka pomidorów,
olej,
- szczypta ostrej papryki,
- sól,
mleko kokosowe - 2 - 3 łyżki.
Olej rozgrzać w garnku o grubym dnie. Wrzucić cebulę, jak zmięknie dodać rozgnieciony czosnek, smażyć na średnim ogniu przez chwilę. Dodać przyprawy (oprócz garam masali), smażyć 1 min. Dodać różyczki kalafiora, ciecierzycę i pomidory (razem z sokiem). Wymieszać i gotować pod przykryciem ok. 20 min., mieszając od czasu do czasu. Wlać rozrobione z niewielką ilością wody mleko kokosowe, przyprawić garam masalą i gotować jeszcze 10 min.
Smacznego!!!