Curry z ciecierzycy i kalafiora

Curry z ciecierzycy i  kalafiora

Pyszne, rozgrzewające danie w sam raz na tą porę roku, najlepsze na świeżo gdy kalafior jest chrupiący.
Składniki:Zdjęcie - Curry z ciecierzycy i  kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami - ciecierzyca ugotowana lub puszka ciecierzycy, - ok 1/3 dużego kalafiora podzielonego na małe różyczki, -

2 cebule pokrojone w półplastry

- 4 ząbki czosnku,

- 1 mała łyżeczka kurkumy,

- 1 łyżeczka curry,

   1 mała łyżeczka papryki słodkiej w proszku,

- 1 mała łyżeczka kuminu,

- 1 mała łyżeczka przyprawy garam masala,

- pomidory ze słoika z sokiem lub puszka pomidorów,

     olej,
- szczypta ostrej papryki,

- sól,

  mleko kokosowe - 2 - 3 łyżki.

Olej rozgrzać w garnku o grubym dnie. Wrzucić cebulę, jak zmięknie dodać rozgnieciony czosnek, smażyć na średnim ogniu przez chwilę. Dodać przyprawy (oprócz garam masali), smażyć 1 min. Dodać różyczki kalafiora, ciecierzycę i pomidory (razem z sokiem). Wymieszać i gotować pod przykryciem ok. 20 min., mieszając od czasu do czasu. Wlać rozrobione z niewielką ilością wody mleko kokosowe, przyprawić garam masalą i gotować jeszcze 10 min.
Zdjęcie - Curry z ciecierzycy i  kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego!!!

Kategorie przepisów