Curry z buraka z roladkami z pstrąga
Curry to mieszanka przypraw szerokiej gamy smaków, oparta na kuchni południowo-azjatyckiej.Curry to współczesna angielska nazwa określająca przyprawę, nie odzwierciedlająca żadnej konkretnej indyjskiej potrawy i choć podobna mieszanka przypraw używana jest w północnych Indiach, nazywa się ona inaczej - garam masala. Curry można przygotować praktycznie ze wszystkiego, a doprawić mieszanką przypraw charakterystyczną dla danego kraju, cel jest jeden - szybka potrawa o intensywnym smaku.
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 35 min
4 filety z pstrąga (bez skóry)
4 liście botwinki
2 małe buraczki
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 puszka mleka kokosowego
1 szklanka bulionu
100 g ryżu jaśminowego
1 łyżka bezwonnego oleju
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 limonka
garść kolendry
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Buraczki obieramy i kroimy w słupki, w woku podgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy pastę curry podsmażamy chwilę, wrzucamy pokrojone buraczki, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy szklankę bulionu i gotujemy aż buraczki zmiękną, ale pozostaną jędrne i chrupiące
2. Kiedy buraczki się gotują, przygotowujemy ryż
3. Filety osuszamy, poruszamy solą i pieprzem, zwijamy filety w ruloniki, następnie każdy z nich zawijamy w liść botwinki, smażymy zwinięciem do dołu, ok 4 min z każdej strony, aby być pewnym, że ryba jest upieczona wtykamy weń patyczek, następnie dotykamy nim ust, jeśli patyczek jest dość ciepły, ryba jest gotowa
4. Do buraczków dolewamy mleko kokosowe, gotujemy 3-4 minuty, następnie w kilku łyżkach zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do buraczków, mieszamy żeby zagęścić sos
5. Danie podajemy z ryżem, kawałkami limonki i listkami kolendry
Chrupiące buraczki, pikantny sos i soczyste roladki z pstrąga!