Cukinie z suszonymi pomidorami, szpinakiem i harrisą
Warzywo nadziane warzywem to opcja jedzeniowa, którą ostatnio wybieram najchętniej, nie tylko z powodów czysto zdrowotnych, gdyż to właśnie kuchnia wegetariańska sprawia, że czuję się lekko i zdrowo odżywiona, a nie najedzona, ale to danie może stanowić pyszną, zbilansowaną i ciekawą alternatywę również dla prawdziwych mięsożerców. Pełny smaku farsz, zdrowa kasza, kiełki, nabiał zapewnią nam dawkę zdrowia i siły do działania, a co najważniejsze nie będziemy się czuli ociężali,. Zachęcam Was do eksperymentowania z warzywami, powinny stanowić nasze główne pożywienie, wykorzystaniu warzyw w kuchni nie ma końca, uruchamia się wtedy nasza kreatywność, najprościej przecież położyć na talerz kawałek kotleta i ziemniaki ;) przy warzywach najważniejsze są przyprawy, nigdy o nich nie zapominajcie, tylko wtedy odkryjecie prawdziwą głębię kuchni wegetariańskiej.
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 35 min + 30 min
2 cukinie
1 cebula
140 g pomidorów suszonych w zalewie
2 ząbki czosnku
150 g ego szpinaku
200 g koziego sera (rolada)
450 g pomidorów z puszki
szczypta cynamonu
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
brązowy cukier, miód, syrop z agawy (opcjonalnie)
2 łyżki harissy (przepis)*
sól, pieprz
oliwa z oliwek
*można użyć gotowej harissy, dostępna w tubce w marketach na działach z artykułami orientalnymi
Do podania
Kasza bulgur lub inna ulubiona
kiełki, posiekana dymka
Przygotowanie:
1.Cukinie wydrążamy, miąższ siekamy drobno, na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżki oliwy i smażymy posiekaną w kosteczkę cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy posiekany miąższ cukinii, smażymy całość
2. Wydrążone cukinie smarujemy harissą i lekko solimy, odkładamy na bok
3. Do cebuli i cukinii dodajemy posiekane w paski suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie opłukany, świeży szpinak, smażymy całość aż szpinak zwiędnie
4. Pomidory z puszki przekładamy do rondelka, dodajemy cynamon, oregano, sól i pieprz do smaku, zagotowujemy następnie przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, można dosłodzić sos miodem, cukrem brązowym lub syropem z agawy
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, doprawiamy farsz solą i pieprzem, następnie nakładamy do wydrążonych cukinii, na wierzchu układamy plastry koziego sera i zapiekamy ok 20-30 min
6. Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu,, bulgur wystarczy zalać wrzątkiem ok 1 cm powyżej kaszy, przykryć i odczekać aż kasza wchłonie wodę
7. Podajemy z kaszą, kiełkami i posiekaną dymką
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 35 min + 30 min
2 cukinie
1 cebula
140 g pomidorów suszonych w zalewie
2 ząbki czosnku
150 g ego szpinaku
200 g koziego sera (rolada)
450 g pomidorów z puszki
szczypta cynamonu
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
brązowy cukier, miód, syrop z agawy (opcjonalnie)
2 łyżki harissy (przepis)*
sól, pieprz
oliwa z oliwek
*można użyć gotowej harissy, dostępna w tubce w marketach na działach z artykułami orientalnymi
Do podania
Kasza bulgur lub inna ulubiona
kiełki, posiekana dymka
Przygotowanie:
1.Cukinie wydrążamy, miąższ siekamy drobno, na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżki oliwy i smażymy posiekaną w kosteczkę cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy posiekany miąższ cukinii, smażymy całość
2. Wydrążone cukinie smarujemy harissą i lekko solimy, odkładamy na bok
3. Do cebuli i cukinii dodajemy posiekane w paski suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie opłukany, świeży szpinak, smażymy całość aż szpinak zwiędnie
4. Pomidory z puszki przekładamy do rondelka, dodajemy cynamon, oregano, sól i pieprz do smaku, zagotowujemy następnie przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, można dosłodzić sos miodem, cukrem brązowym lub syropem z agawy
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, doprawiamy farsz solą i pieprzem, następnie nakładamy do wydrążonych cukinii, na wierzchu układamy plastry koziego sera i zapiekamy ok 20-30 min
6. Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu,, bulgur wystarczy zalać wrzątkiem ok 1 cm powyżej kaszy, przykryć i odczekać aż kasza wchłonie wodę
7. Podajemy z kaszą, kiełkami i posiekaną dymką