Cukinia zapiekana w cieście
Bardzo lubię zaglądać do greckich przepisów. Uwielbiam ich pomysły na rybne dania, ale i warzywne są cudowne, jak choćby ta zapiekana w cieście filo cukinia. Z tymże tym razem musiałam sięgnąć po ciasto francuskie, bo tylko do niego miałam dostęp. Musiałam więc przy stole trochę udawać Greka. ;-)
Cukinia zapiekana w cieście
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 pęczki drobno pokrojonej dymki
50 g ryżu arborio
175 ml gorącego wywaru z warzyw l. bulionu z kury
750 g cukinii startej na grubych oczkach, zostawionej przez 10 minut na sicie, do odsączenia
4 łyżki stołowe posiekanej natki
2 łyżki posiekanej mięty
3 rozmącone jajka
300 g oryginalnego greckiego sera feta
sól i pieprz
ok. 100 g rozpuszczonego masła
200 g greckiego ciasta filo
Na rozgrzanej oliwie smażę do miękkości dymkę, przez ok. 5 min. Wsypuję ryż i podsmażam przez 1 minutę, mieszając. Wlewam gorący wywar i trzymam rondel na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż płyn wyparuje.
Zestawiam rondel, dodaję do masy cukinię, mieszam i pozostawiam do ostygnięcia.
Do chłodnej mieszaniny dodaję zioła, kawałki sera, rozkłócone jajka. Mieszam.
Formę wielkości 30x20 cm smaruję cienko masłem, dno i boki wykładam ciastem, smaruję je masłem. Kładę połowę płatów ciasta, każdy cienko smarując masłem. Na warstwę ciasta nakładam farsz, po czym resztę płatów kładę w ten sam sposób, czyli każdy smaruję cienko masłem. Zwijam brzegi.
Górne warstwy ciasta ostrym nożem kroję na 6-8 kwadratów.
Calość piekę w 190 stopniach przez ok. 35 minut.
Podaję na gorąco.
Polecam oryginalną wersję przepisu. Oczywiście można zastąpić ciasto filo francuskim i farsz schować we francuskim cieście znacznie oszczędzając na maśle i na czasie przygotowywania potrawy, ale... :-))
* źródło - "Smaki świata - Grecja" wyd. Parragon