Cukinia zapiekana w cieście

Cukinia zapiekana w  cieście

Bardzo lubię zaglądać do greckich przepisów. Uwielbiam ich pomysły na rybne dania, ale i warzywne są cudowne, jak choćby ta zapiekana w cieście filo cukinia. Z tymże tym razem musiałam sięgnąć po ciasto francuskie, bo tylko do niego miałam dostęp. Musiałam więc przy stole trochę udawać Greka. ;-)

Zdjęcie - Cukinia zapiekana w  cieście  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cukinia zapiekana w cieście

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

2 pęczki drobno pokrojonej dymki

50 g ryżu arborio

175 ml gorącego wywaru z warzyw l. bulionu z kury

750 g cukinii startej na grubych oczkach, zostawionej przez 10 minut na sicie, do odsączenia

4 łyżki stołowe posiekanej natki

2 łyżki posiekanej mięty

3 rozmącone jajka

300 g oryginalnego greckiego sera feta

sól i pieprz

ok. 100 g rozpuszczonego masła

200 g greckiego ciasta filo

Na rozgrzanej oliwie smażę do miękkości dymkę, przez ok. 5 min. Wsypuję ryż i podsmażam przez 1 minutę, mieszając. Wlewam gorący wywar i trzymam rondel na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż płyn wyparuje.

Zestawiam rondel, dodaję do masy cukinię, mieszam i pozostawiam do ostygnięcia.

Do chłodnej mieszaniny dodaję zioła, kawałki sera, rozkłócone jajka. Mieszam.

Formę wielkości 30x20 cm smaruję cienko masłem, dno i boki wykładam ciastem, smaruję je masłem. Kładę połowę płatów ciasta, każdy cienko smarując masłem. Na warstwę ciasta nakładam farsz, po czym resztę płatów kładę w ten sam sposób, czyli każdy smaruję cienko masłem. Zwijam brzegi.

Górne warstwy ciasta ostrym nożem kroję na 6-8 kwadratów.

Calość piekę w 190 stopniach przez ok. 35 minut.

Podaję na gorąco.

Polecam oryginalną wersję przepisu. Oczywiście można zastąpić ciasto filo francuskim i farsz schować we francuskim cieście znacznie oszczędzając na maśle i na czasie przygotowywania potrawy, ale... :-))

* źródło - "Smaki świata - Grecja" wyd. Parragon

Zdjęcie - Cukinia zapiekana w  cieście  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cukinia zapiekana w  cieście  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów