Cukinia smażona w piwnym cieście (Kabak Kızartması)

Cukinia smażona w piwnym cieście (Kabak Kızartması)
Dawno nie zjadłam tak pysznego obiadu. Skromnością nie grzeszę tutaj, jednak to nie mój przepis. :)Znów podpatruję Tess Malloss w "The complete Middle East cookbook". I tym razem z piwem. Islam zabrania spożywania wina i używania go w przygotowywaniu posiłków. Jednak żadnych tego rodzaju reguł nie ma odnośnie piwa i mocniejszych alkoholi. Tak pisze Tess przy przepisie na smażone muszle, podając tam m.in. sposób przygotowania piwnego ciasta.
To jest kolejny sposób na wykorzystanie cukini w kuchni tureckiej i nie gorszy od pozostałych, jak nie o wiele lepszy. Oczywiście na talerzu nie może zabraknąć jogurtu tureckiego z czosnkiem. Czosnku tym razem mogło być więcej niż jogurtu, bo sezon przeziębień uważam za rozpoczęty. :)

Zdjęcie - Cukinia smażona w piwnym cieście (Kabak Kızartması) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Porcja dla 4 osób
Składniki:
ok. 800 cukini, to mniej więcej 3 średniej wielkości cukinieewentualnie sól olej słonecznikowy
ciasto piwne:
220 - 250 g mąki pszennej 300 - 400 ml piwa 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1. Pokroić cukinie na mniejsze części, np. wzdłuż podobnie jak 0,5 cm frytki. Można pokroić na różne sposoby zależy jak będzie podawana. Można w plastry, ok 0,5 - 1 cm grubości. Posolić, jeśli to konieczne. Jednak posolenie cukinii przed smażeniem spowoduje, że cukinia może za bardzo zmięknąć. (Ja nie solę cukini, bo sól też jest w cieście piwnym i moim zdaniem całość jest wystarczająco słona.)
2. Wsypać mąkę do miski, wlać połowę piwa, posolić. Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodawać resztę piwa, aż uzyskamy oczekiwaną konsystencję ciasta. Nie powinno być zbyt gęste. (Resztę piwa wypić :) )
3. Rozgrzać olej na patelni. Każdy plaster czy kawałek cukini zamaczać w cieście i przekładać na rozgrzany olej na patelni. Smażyć ok. 3 min aż ciasto i cukinia nabiorą koloru. :) Podawać z jogurtem tureckim zmieszanym z czosnkiem i szczyptą soli.
Smacznego!

Kategorie przepisów