Cukinia faszerowana czerwonym ryżem
Faszerowana cukinia wchodzi mi ostatnio hurtowo wręcz, mogłabym każdego dnia, na śniadanie, obiad i kolację. Szkoda, bo pewnie zaraz mi się w związku z tym znudzi. Poniżej przepis podstawowy - prosty, idealny dla alergika uczulonego na wszystko, jeden z serii "Kreatywne gotowanie dla alergika". Ale można go oczywiście urozmaicać wedle gustu i możliwości. My już na przykład możemy takie cukinie zapiec pod tartym żółtym serem i polać sosem pomidorowym, ale można też polać sokiem z granatów, albo do farszu dodać nieco mielonego mięsa. Przyprawy też są kwestią gustu i możliwości - ja daję tylko sól, pieprz i odrobinę słodkiej papryki, ale można dawać zioła, np.: natkę, lubczyk czy estragon, a nawet cuda typu przyprawa do shoarmy czy garam masala. A ryż wcale nie musi być czerwony, może być każdy inny. No, to do dzieła. A! Oto inne przykłady kreatywnego gotowania dla alergików, czyli ile można zrobić z jednej, skromniutkiej cukinii:
zupa - krem z cukinii (chcecie przepis czy bez przesady?)
konfitura z cukinii
gołąbki z cukinią zamiast ryżu
sajgonki z cukinią i indykiem
ciasto cukiniowe
wege - pakora, gdy zamiast brokuła użyjecie cukinii
placki z cukinii (chcecie przepis?)
spaghetti z cukinii
Na razie to byłoby na tyle. A wy macie jakieś wypróbowane przepisy na danka z cukinią? Jeśli tak, to proszę, podzielcie się w komentarzach. Dziękuję!
Będą nam potrzebne:
2 młode, nieduże cukinie
120 czerwonego ryżu (camargue)
2-3 łyżki oliwy
mała cebula
ząbek czosnku
szczypta słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odstawić. Cukinie umyć i przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć, pozostawiając miąższ przy skórce na grubość ok. 1 cm, lekko posolić i przełożyć do formy do zapiekania. Cebulę i wydrążony miąższ pokroić w kosteczkę. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić cebulę i zeszklić na niezbyt dużym ogniu. Następnie dodać cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i wszystko razem powoli przesmażać przez ok. 5 minut. Dodać ugotowany ryż, wymieszać i tą mieszanką nafaszerować wydrążone cukinie. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni (termoobieg). Do naczynia z cukiniami wlać odrobinę wody (dosłownie warstwę o wysokości centymetra), naczynie przykryć i zapiekać cukinie, aż zmiękną, czyli ok. 45-60 minut.