Cuca banana - brazylijskie ciasto bananowe

Cuca banana - brazylijskie ciasto bananowe
Czwarte zadanie w konkursie Bloger Chef polega na stworzeniu dań pochodzących z Ameryki. W Brazylii nie byłam, ale kiedy pomyślałam o kuchni amerykańskiej to jakoś nie wiedzieć dlaczego skojarzyłam właśnie ten kraj. No a jeśli Brazylia, to dwa produkty przyszły mi do głowy: banany i cukier trzcinowy. Na konkurs zdecydowałam się wysłać przepis na tartę maślaną, jednak to ciasto jak najbardziej polecam.
Podczas poszukiwań pomysłów na połączenie bananów i cukru trzcinowego trochę poszperałam i po dwóch próbach (pierwsza to było ciasto z dodatkiem mąki kukurydzianej - nieładne, szarobure, chociaż mój syn był nim zachwycony) chciałam Wam przedstawić ten, oto wypiek. W oryginale ciasto jest pieczone w dużej formie, ja zrobiłam je w foremkach do sufletów.

Można podać na ciepło lub na zimno. W wersji na ciepło proponuję obok ciasta położyć kulkę lodów waniliowych...
Zdjęcie - CUCA BANANA - BRAZYLIJSKIE CIASTO BANANOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Cuca banana - brazylijskie ciasto bananowe - Laura Tworząc swoje ciacho wzorowałam się na przepisie stąd.
SKŁADNIKI:
(na 12 ciastek)
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 średnie banany
  • 1,5 szklanki cukru (na karmel)
  • 1/2 szklanki wody (na karmel)
Oddzielić żółtka od białek. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać.
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Nadal ucierając dodawać po trochę mleka, oleju i mąki. Jeśli uznamy, że ciasto jest za gęste można dodać trochę mleka.
Zdjęcie - CUCA BANANA - BRAZYLIJSKIE CIASTO BANANOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Cuca banana - brazylijskie ciasto bananowe - Laura
Na niedużej patelni rozpuścić cukier (uwaga, bardzo gorące), dodać wodę i gotować razem przez minutę. Do foremek wlać na dno karmel, ułożyć kilka plasterków banana.
Ubić sztywną pianę z białek i soli, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.

Do foremek wyłożyć porcję ciasta (najlepiej zważyć całość i wyliczyć masę "przynależną" każdej foremce).

Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut (sprawdzić patyczkiem). Chwilę przestudzić i wyjąć z formy - podawać "obrócone".


Kategorie przepisów