Crumble z rabarbarem i kruszonką

Crumble z rabarbarem i kruszonką

Uwielbiam rabarbar, jego kwaskowaty smak. Mogę go zjadać prosto po zerwaniu, taki właśnie kwaśny, taki smaczny. Mogę zjadać jak kiedyś jadłam będąc dzieckiem - maczając najpierw w cukrze. Uwielbiam ciasta drożdżowe z rabarbarem a także soki...mmm...mniam... Jak zobaczyłam deser z rabarbarem, który zaserwowała Bea nie mogłam go nie zrobić. Pierwszy raz w życiu robiłam i jadłam crumble. Bardzo, bardzo serdecznie polecam jako deser wiosenny. Dodatkiem do crumble mogą być lody :)

Zdjęcie - Crumble z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*150g zimnego masła

*100g płatków owsianych

*100g mąki

*100g cukru (dałam trzcinowy)

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*rabarbar

*3-4 łyżki cukru (dałam trzcinowy)

*około 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

*można dać cynamon, imbir lub cukier waniliowy

Wykonanie:

Z mąki, masła, płatków owsianych i cukru zrobić kruszonkę, najlepiej siekając składniki. Pod koniec siekania można dać proszek do pieczenia.

Rabarbar pokroić na małe kawałki i wymieszać go z cukrem i mąką ziemniaczaną , dodać odrobinę cynamonu lub imbiru czy też cukru waniliowego.

Spód formy lub naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć rabarbar. Następnie posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20-30 minut.

Smacznego :)

Zdjęcie - Crumble z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Crumble z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie mogłam zdecydować się, które zdjęcia pokazać. Crumble nie jest zbyt fotogeniczne niestety ;)

W smaku za to boskie! :)

Kategorie przepisów