Croquetas de jamón – hiszpańskie krokiety z szynką serrano

Croquetas de jamón – hiszpańskie krokiety z szynką serrano

Croquetas de jamón – hiszpańskie krokiety z szynką serrano to obok tortilla de patatas najpopularniejsze hiszpańskie tapas. Gdy tylko jestem w Hiszpanii, to muszę je zamówić. Obowiązkowo z caña de cerveza obok. Szalenie ubóstwiam te chrupiące krokieciki z płynnym beszamelem w środku, który skrywa w sobie kawałeczki jamón serrano. Gdy mieszkałem w Hiszpanii, to często kupowałem je również w formie zamrożonej do odgrzania w domu. Chyba zawsze miałem ich solidny zapas w zamrażarce, haha. Chociaż trzeba przyznać, że były one wyjątkowo słabe, ale mimo wszystko nie mogłem odmówić sobie tego guilty pleasure. No cóż, któż z nas nie uwielbia tych smażonych na głębokim oleju frykasów.

Skąd w ogóle wzięły się krokiety na hiszpańskich stołach. Teoria mówi, że ta słynna przystawka narodziła się we Francji i jej ojcem był nie kto inny, jak Louis de Bechamel – szef kuchni samego ludwika XIV. Później na bankiecie dla arcyksięcia Rosji Mikołaja w 1817 roku mistrz Antonie Cámere postanowił obtoczyć krokiety w chrupiącej panierce. Stąd wzięła się prawdopodobnie ich nazwa z francuskiego croquer oznacza chrupać. Hiszpanie zaś postanowili zdrobnić to pojęcie do croquetas, jako małych chrupiących kąsków na początku XIX wieku, kiedy to zaczerpnęli wiele inspiracji z francuskiej kuchni.

Przygotowanie croquetas de jamón w domu nie jest zadaniem skomplikowanym, jednakże trzeba powiedzieć, że czasochłonnym. Zaczynamy od ugotowania beszamelu z dodatkiem jamón serrano, który następnie trzeba schłodzić w lodówce, aby stężał. Kolejno go panierujemy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju do chrupkości.

Hiszpańskie krokiety można przygotować również z innymi dodatkami. Popularne są m.in. croquetas de pollo – z kurczakiem, croquetas de bacalao – z dorszem, czy croquetas de espinacas ze szpinakiem. Chociaż tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je z innymi ulubionymi dodatkami. Sam uwielbiam je również z dodatkiem jalapeño.

Zdjęcie - Croquetas de jamón – hiszpańskie krokiety z szynką serrano - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Croquetas de jamón – hiszpańskie krokiety z szynką serrano

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 30 minut 30 minut

Składniki na Croquetas de jamón:

Beszamel:

  • 200 g hiszpańskiej szynki jamón serrano
  • 1 średnia cebula
  • 100 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 750 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

 

Do panierowania i smażenia krokietów:

  • 2-3 jajka
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • ok. 200 g bułki tartej (ja wymieszałem pół na pół z panko)
  • ok. 1,5 l oleju rzepakowego lub słonecznikowego

 

Jak przygotować Croquetas de jamón?

Beszamel

  1. Szynkę pokrój w niedużą kostkę. Cebulę drobno posiekaj,
  2. Na patelni lub w rondelku rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć cebulę i ją zeszklij. Następnie dorzuć szynkę i chwilę ją podsmaż, aż wytopi się tłuszcz.
  3. Dodaj masło i poczekaj, aż się roztopi. Kolejno wsyp mąkę i energicznie mieszając, poczekaj, aż nabierze złotego koloru.
  4. Rondelek zdejmij na moment z ognia, dodaj przyprawy (pieprz, sól oraz gałkę) i wlej całe mleko. Dokładnie je wymieszaj, aby nie było grudek i wstaw ponownie na średni ogień.
  5. Beszamel gotuj przez 5-10 minut, cały czas mieszając, aż masa będzie konsystencją przypominała budyń.
  6. Zawartość garnka przykryj kontaktowo folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki na min. 8 godzin, a najlepiej na całą noc do stężenia.

 

Panierowanie i smażenie krokietów

  1. W wysokim garnku rozgrzej olej do 170-180°C.
  2. Jajka roztrzep w miseczce. Do osobnych miseczek wsyp mąkę oraz bułkę tartą.
  3. Beszamel wyjmij z lodówki i podziel go na 12 równych porcji. Z każdej z nich uformuj wałeczek. Najlepiej robić to w rękach posmarowanych olejem lub oprószonych mąką.
  4. Wałeczki z beszamelu obtocz najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej.
  5. Krokiety wrzucaj na rozgrzany olej – maksymalnie po 3-4 sztuki, aby nie obniżyć zbytnio temperatury oleju i smaż do złotobrązowego koloru (ok. 2-3 minuty). Po tym czasie wyjmij je i odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawaj od razu lub opcjonalnie podgrzej w piekarniku po podgrzaniu, aby beszamel był płynny, a skorupka chrupiąca.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Croquetas de jamón – hiszpańskie krokiety z szynką serrano - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Croquetas de jamón – hiszpańskie krokiety z szynką serrano - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów