Coxinha de galinha- brazylijskie pierożki z kurczakiem
Coxinha de galinha to inaczej brazylijskie pierożki z ciasta na bazie bulionu z kawałkami kurczaka i serkiem śmietankowym. Wymagają odrobiny pracy, ale wbrew pozorom ich wykonanie, nie jest aż tak pracochłonne i sprawiało mi przyjemność. Warto się odrobinę pomęczyć, bo są naprawdę niesamowite i pyszne. Jestem w pełni zadowolona z efektu ich smaku i nic w nich bym nie zmieniała. Ewentualnie kwestie estetyczne, bo najgorsze jest ich lepienie, a przy ponad 50 pierożkach zapał maleje. Lepi się je na kształt udek z kurczaka, dlatego tak wytłumaczę się, że są nierównej wielkości- to zamierzony cel. (a tak naprawdę oznaka lenistwa ) Po internecie krążą różne, podobne do siebie przepisy na coxinha de galinha (np. tu : http://www.videojug.com/article/how-to-make-coxinha-de-galinha ) ja na zasadzie ich obserwacji, zmodyfikowałam lekko przepisy i tak powstały moje pierożki.
Coxinha de galinha
Wywar:
2 piersi z kurczaka
cebula
3 ząbki czosnku
pół kostki masła
*2 kostki bulionu drobiowego (można pominąć lub użyć kostek bez glutaminianu sodu)
litr wody
pieprz, sól
Ciasto:
750 g mąki pszennej + do podsypania
2 jajka
bułka tarta
Farsz:
200 g serka śmietankowego
pół papryczki chilli
pietruszka
limonki
pieprz, sól
Kurczaka, cebulę, czosnek, *kostki rosołowe, masło, ziarenka pieprzu i szczyptę soli zalewam litrem wody-gotuję. Ugotowanego kurczaka kroję na drobne kawałki. Bulion przecedzam i zostawiam z niego 2 szklanki, które zagotowuję. Następnie wsypuję 3 szklanki mąki, zdejmuję z ognia i energicznie mieszam aż uzyskam odpowiednią konsystencję.
W czasie gdy ciasto stygnie przygotowuję składniki do farszu, czyli kawałki kurczaka oraz serek wymieszany ze strąkami suszonego chili rozkruszonymi w moździerzu, skórką z limonki, garścią pietruszki, solą, pieprzem i łyżką soku z limonki.
Do przestudzonego ciasta dodaję 2 żółtka i jeśli ciasto się lepi to podsypuję mąką. Ciasto rozwałkowuję i wycinam kółka szklanką lub wykrawaczką. Na krążki ciasta nakładamy kawałki kurczaka i odrobinę serka i zlepiamy na kształt udka z kurczaka. Ja zaczynałam zlepiać dół pierożka jak na pasztecik lub "kopertę" a górę pierożka formowałam na nóżkę.
Pierożki panierujemy w białku i bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu przez kilka minut na brązowy kolor. Coxinha de galinha obowiązkowo podajemy z limonką z której wyciskamy sok na pierożki.
Tosia