Cornbread – bezglutenowy chleb kukurydziany

Cornbread – bezglutenowy chleb kukurydziany

Zdjęcie - Cornbread – bezglutenowy chleb kukurydziany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Southern cornbread to amerykański chleb kukurydziany, kojarzony szczególnie z kuchnią południową. Jest wiele wersji i sposobów jego przygotowania, ale w wersji podstawowej wypiekany jest tylko z mąki kukurydzianej. Dlatego można go uznać śmiało za bezglutenowy.

Chlebek kukurydziany należy do szybkich wypieków, ponieważ piecze się go z dodatkiem proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, przez co nie potrzebuje czasu na wyrastanie jak w przypadku chlebów drożdżowych i na zakwasie.

Można go piec na słodko lub na słono, ja zdecydowałam się na wytrawną wersje i dodałam jeszcze ziarenka odsączonej kukurydzy.

Chleb nie kruszy się (jak niektóre bezglutenowe), jest lekki i delikatnie wilgotny. Ja piekę go w formie kwadratowej i kroję też na kwadraty, ale można również wybrać okrągłą foremkę i kroić w trójkąty.

Zdjęcie - Cornbread – bezglutenowy chleb kukurydziany - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cornbread – bezglutenowy chleb kukurydziany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Cornbread – bezglutenowy chleb kukurydziany Autor: Tosia Czas przygotowania: 10 min. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 40 min. Porcje: 1 Składniki

  • 400 g mąki kukurydzianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 2 jajka
  • 400 g kefiru
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub topionego masła
  • 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Dodajemy odsączoną kukurydzę.
  2. W wysokim naczyniu lub drugiej misce łączymy kefir z rozbełtanymi jajkami i topionym masłem/olejem.
  3. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy ciasto trzepaczką lub ręką do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno być plastyczne.
  4. Formę (u mnie 18x20 cm) smarujemy odrobiną tłuszczu (np. 1/2 łyżeczki oleju) i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, wyrównując dokładnie wierzch.
  5. Tak przygotowany chlebek wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 30 minut w 200 stopniach do suchego patyczka. Wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
3.3.2998

Kategorie przepisów