"Cordon Bleu" z kurczaka - najsmaczniejszy kotlet
Cordon Bleu - najsmaczniejszy z kotletów. Cienko rozbity płat mięsa z piersi kurczaka (w orginale cielęciny) nadziewany serem i szynką, następnie panierowny w mące, jajku i bułce tartej. Rozpuszczony ser nadaje mu specyficznego, pysznego smaku. Na temat pochodzenia istnieje wiele teorii, żadna nie jest potwierdzona. Ponieważ panierowane mięso to ulubiony sposób przygotowania przez Szwajcarów, im przypisuje się pochodzenie kotleta. Nazwa natomiast pochodzi od elitarnej francuskiej szkoły gastronomiczej Cordon Bleu (Błękitna wstążka), tytuł ten przyznawany jest we Francji mistrzom kulinarnym. Uwielbiany i bardzo popularny w Niemczech, Szwajcarii i Francji. Pyszny, prosty i wykwintny.
Składniki:
4 filety z kurczaka bez polędwiczek
4 plastry szynki
4 plastry żółtego sera lub słupki
2 łyżki mąki
1 jajko L
bułka tarta
sól
masło ghee do smażenia
Wykonanie:
- filety cienko rozbić, lekko posolić
- na mięsie ułożyć po plasterku szynki. Plaster szynki powinien być nieco mniejszy ( około1 cm) niż płat mięsa. Na połówce rozłożyć słupki sera i złożyć kotleta na pół. Ser pokrojony w grube słupki dużo lepiej sie sprawdza, niż plasterki sera
- kotlety panierować w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Przy przekładaniu najlepiej pomóc sobie widelcem
- smażyć na maśle do zrumienienia po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać natychmiast po upieczeniu. Smacznego!