Congichlioni nadziewane łososiem, porem i serem mascarpone (Congichlioni stuffed with fresh salmon, leek and mascarpone cheese).

Congichlioni nadziewane łososiem, porem i serem mascarpone (Congichlioni stuffed with fresh salmon, leek and mascarpone cheese).

Zdjęcie - Congichlioni nadziewane łososiem, porem i serem mascarpone (Congichlioni stuffed with fresh salmon, leek and mascarpone cheese). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio zakupiłam dwie duże paki Conchiglioni. I n a d z i e w a m.
Były już z kurczakiem i bakłażanem (przepis niebawem Wam pokażę), kiedyś robiłam też z nadzieniem serowym z prostym pomidorowym sosem - klik. Swoją drogą, serowe muszę koniecznie powtórzyć.
L u b i ę.  Dają naprawdę sporo możliwości. Zatopione w sosie, lub tak jak tutaj, bez. Uwielbiam zarumienione na złoto-brązowo chrupiące krawędzie muszli.
Wystarczy trochę cierpliwości i wprawy przy samym nadziewaniu.
Polecam!

Congichlioni nadziewane łososiem, porem i serem mascarpone.
( ok 30 muszli - dla 3 głodnych osób ;-). Inspiracja - przepis z Kwestii Smaku )

4 łyżki masła

1 por, pokrojony w cienkie półplasterki

kawałek surowego łososia, bez skóry i ości (mój łosoś ważył 340 g), pokrojony w kostkę

100 g sera mascarpone

100 - 120 ml śmietanki kremowej 30%

sól i świeżo mielony pieprz,

do smaku kilka gałązek świeżej mięty sok z limonki (lub z cytryny), do smaku oliwa extra vergine, do pokropienia dania

Muszle makaronowe gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wkładamy pory i smażymy aż się zeszklą, ok 5 - 7 minut. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu, dodajemy śmietankę i mascarpone, kilka posiekanych listków mięty. Na patelnię wykładamy pokrojonego w kostkę surowego łososia, delikatnie mieszamy - nadzienie jest gotowe ( łosoś upiecze się w piekarniku ).
Do ugotowanych muszli wkładamy nadzienie, układamy je jedna przy drugiej w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżym pieprzem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 10 minut.

Podajemy skropione sokiem z cytryny, posypane pozostałymi listkami mięty.
Smacznego!


Zdjęcie - Congichlioni nadziewane łososiem, porem i serem mascarpone (Congichlioni stuffed with fresh salmon, leek and mascarpone cheese). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Congichlioni stuffed with fresh salmon, leek and mascarpone cheese.
( for about 30 congichlioni - for 3 hungry people;-). Inspiration - a recipe from here )

4 tablespoons butter1 leek, sliced into thin half-slicespiece of raw salmon, skinless and pinboned (my salmon weighed 340 g), diced100 g mascarpone cheese100 - 120 ml of double cream 30%salt and freshly ground pepper, to tastea few sprigs of fresh mintlime juice (or lemon), to tasteextra virgin olive oil
Cook pasta shells according to instructions on a package.

Preheat oven to 180 ° C.

In a large skillet warm up the butter, add leeks, fry until soft for about 5 - 7 minutes. Season with salt and plenty of pepper, add the cream and mascarpone, a few chopped mint leaves. Add diced raw salmon, stir gently - the filling is ready (salmon will cook in the oven).

Fill each shell with the mixture, put them side by side in a baking dish, sprinkle with olive oil and fresh pepper.
Put into preheated oven and bake for about 10 minutes.

Serve drizzled with lemon juice, sprinkled with the remaining mint leaves.

Enjoy!

Kategorie przepisów