Colomba wielkanocna w wersji uproszczonej
Colomba to włoskie wielkanocne ciasto drożdżowe o kształcie gołębicy /zobacz/
Moja colomba ma tylko kształt gołębicy, a zastąpi tym razem tradycyjną świąteczną babkę ucieraną.
Zamiast ciasta drożdzowego przygotowałam ciasto ucierane i upiekłam je w foremce ,w której tradycyjnie wypieka się wielkanocna colombę. Bakaliowe , pachnące migdałami i pomarańczami ciasto ucierane może z powodzeniem zastąpić pracochłonne oryginalne ciasto drożdżowe.
Składniki : /w temp. pokojowej/
- 200 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 3 jaka
- 180 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 szklanka mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- po jednej łyżeczce aromatu migdałowego i waniliowego
- szczypta soli
- 100 g całych migdałów
- gruba posypka cukrowa
Wykonanie
-Piekarnik nagrzać do temp. 170 st.C -Żółtka oddzielić od białek. - Białka ubić /z łyżką cukru/ na sztywną pianę. -Z pomocą miksera utrzeć miękkie masło z cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku i aromaty. -Ucierając dodawać po trochę mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia
na przemian z mlekiem. -Na koniec dodać skórkę pomarańczową oraz ubitą pianę, delikatnie wymieszać. -Ciasto przełożyć do jednorazowej foremki / poj. 750 g /w kształcie colomby. -Wierzch posypać grubym ,ozdobnym cukrem i obłożyć migdałami. -Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 45 minut.