Coleslaw z granatem i rodzynkami
Zdecydowanie jedna z moich ulubionych surówek! Soczysta, aromatyczna (dzięki kolendrze), kolorowa. Idealna do wieprzowiny, zarówno pieczonej na grillu jak i duszonej w ciężkich tłustych sosach. Co ważne: smakuje dzieciom i jest dość szybka w wykonaniu.
Coleslaw z granatem i rodzynkami
Składniki:
- 1/2 małej kapusty czerwonej (ok. 200 g)
- 1/2 małej kapusty białej ( ok. 200 g)
- 2 łyżki pestek z granatu
- 2 garści rodzynek sułtańskich
- 1 marchewka
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- świeża kolendra
- sól, pieprz
Kapustę cienko poszatkować, wrzucić do miski. Dodać marchewkę utarta na tarce o dużych oczkach. Wszystko skropić sokiem z limonki. Dodać ziarenka granatu i rodzynki, wymieszać. Następnie dodać majonez, śmietanę, poszatkowaną świeżą kolendrę, doprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać dokładnie. Gotową sałatkę schłodzić przed podaniem.