Coleslaw z granatem i rodzynkami

Coleslaw z granatem i  rodzynkami

Zdecydowanie jedna z moich ulubionych surówek! Soczysta, aromatyczna (dzięki kolendrze), kolorowa. Idealna do wieprzowiny, zarówno pieczonej na grillu jak i duszonej w ciężkich tłustych sosach. Co ważne: smakuje dzieciom i jest dość szybka w wykonaniu.

Zdjęcie - Coleslaw z granatem i  rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Coleslaw z granatem i rodzynkami

Składniki:

  • 1/2 małej kapusty czerwonej (ok. 200 g)
  • 1/2 małej kapusty białej ( ok. 200 g)
  • 2 łyżki pestek z granatu
  • 2 garści rodzynek sułtańskich
  • 1 marchewka
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz

Kapustę cienko poszatkować, wrzucić do miski. Dodać marchewkę utarta na tarce o dużych oczkach. Wszystko skropić sokiem z limonki. Dodać ziarenka granatu i rodzynki, wymieszać. Następnie dodać majonez, śmietanę, poszatkowaną świeżą kolendrę, doprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać dokładnie. Gotową sałatkę schłodzić przed podaniem.

 

źródło

Kategorie przepisów