Colesław z czerwonej kapusty i fenkułu
Tradycyjny colesław z białej kapusty, znają chyba wszyscy, więc dla odmiany proponuję dzisiaj colesław z kapusty czerwonej - surowej i anyżkowego słodkiego fenkułu. Pyszne!
Colesław z czerwonej kapusty i fenkułu
Składniki:
- 1 fenkuł, cienko poszatkowany
- 1/2 małej głowki czerwonej kapusty, cienko poszatkowanej
- 2 łyzeczki chrzanu lub szalotka drobno posiekana
- czarny swieżo mielony pieprz
- sól morska
- 2 łyżeczki kwaśnej śmietany (ew. creme fraiche 30%, wymieszanej z 4 łyżeczkami jogurtu naturalnego)
- szczypta tymianku
- 1 mała marchewka, starta na tarce jarzynowej
- majonez do smaku (ok. 3 łyżeczek)
Składniki wymieszać w podanej kolejności.
Jeśli potrzeba dosmakować kolejno pieprzem i solą. Dać "odpocząć "surówce ok. 5 minut, aby smaki się połączyły.
Podawać do pieczonego mięsa lub kurczaka.
Przepis zgodny z KPP oraz MM.
Smacznego!