Co zrobić z chleba – tosty francuskie z kurkami
Czas na kolejną odsłonę cyklu – Co zrobić chleba. Temat czerstwego pieczywa i jego wyrzucania poruszałam już na blogu wielokrotnie, dlatego nie chciałabym się niepotrzebnie powtarzać. Pointa jest taka, że chleb trzeba szanować, dlatego gdy robi się czerstwy – warto go przerabiać kreatywnie w kuchni.
Do tej pory na blogu pojawiły się wpisy:
Pudding chlebowy z truskawkami
Tym razem postawiłam na coś naprawdę prostego, czyli tosty francuskie. Wystarczy czerstwe pieczywo zamoczyć w mieszaninie jajka i mleka, a następnie usmażyć krótko na patelni z dwóch stron. Takie tosty można podać na wiele sposobów, ja zainspirowałam się rozpoczynającym się sezonem grzybowym i postawiłam na kurki. Grzyby karmelizowałam na patelni z rozmarynem oraz miodem i podałam na rumianych tostach. Idealne śniadanie gotowe
Co zrobić z chleba - tosty francuskie z kurkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 10 min. Czas pieczenia: 10 min. Całkowity czas: 20 min. Porcje: 4 Składniki
- Tosty:
- 4 kromki chleba
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju roślinnego
- Kurki:
- 100 g kurek
- mała cebula
- łyżka oleju roślinnego
- łyżeczka masła
- łyżeczka miodu
- łyżeczka octu balsamicznego
- świeży rozmaryn
- sól, pieprz
- Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy posiekaną drobno cebulę i podsmażamy 2-3 minuty. Dodajemy oczyszczone i osuszone kurki oraz porwane listki rozmarynu, zwiększamy ogień i smażymy ok. 5 minut.
- Następnie dodajemy miód, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Karmelizujemy kurki jeszcze 3minuty.
- Jajka rozbełtujemy z mlekiem i przyprawami. Moczymy kromki chleba w jajecznej masie.
- Rozgrzewamy patelnię z olejem roślinnym i kładziemy kromki. Smażymy po ok. 2-3 minuty z jednej strony, następnie przekładamy na drugą i smażymy jeszcze 2 minuty.
- Tosty francuskie podajemy z karmelizowanymi kurkami.