Co zrobić z chleba – sałatka panzanella
Przyszedł czas na kolejną odsłonę z cyklu – co zrobić z chleba. Pisałam już o tym wielokrotnie, że jest tyle sposobów na wykorzystanie czerstwego pieczywa, że warto wszystkie pomysły spisać w jednym miejscu. Wyrzucenia chleba to temat mocno kontrowersyjny, któremu większość osób jest przeciwna, a jednak niektórym się czasem zdarza.
Był już przepis na domową bułkę tartą, na pudding chlebowy i chłodnik chlebowy. Tym razem wyruszamy w podróż do słonecznej Italii, bo przygotujemy sałatkę inspirowaną włoską kuchnią.
Panzanella to sałatka chlebowa, podawana zazwyczaj z pomidorami i ziołami. Wystarczy z czerstwego chleba podpiec grzanki, wymieszać je ze składnikami i skropić oliwą.
W mojej wersji sałatki znajdziecie jeszcze cebulę, oliwki, suszone pomidory, prażoną cebulę i dressing musztardowy. Sałatka ma pewną wadę, ma krótki żywot – i to nie tylko dlatego, że jest taka smaczna. Nasiąknięte dressingiem grzanki sprawiają, że po kilku godzinach nie jest już tak apetyczna jak świeżo po przygotowaniu, pamiętajcie o tym
Co zrobić z chleba - sałatka panzanella Autor: Tosia Czas przygotowania: 10 min. Czas pieczenia: 10 min. Całkowity czas: 20 min. Porcje: 4 Składniki
- 400 g czerstwego pieczywa
- 3 pomidory
- cebula
- ząbek czosnku
- kilkanaście oliwek (u mnie czarne)
- 5 suszonych pomidorów
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 4 łyżki prażonej cebulki
- zioła (u mnie bazylia i mięta)
- 2 łyżki oliwy
- Dressing:
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka musztardy
- 5 łyżek oliwy
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- Pieczywo kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i mieszamy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Całość wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Grzanki pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach, następnie studzimy.
- Do dużej misy wsypujemy grzanki, dodajemy posiekane w kostkę pomidory, cebulę, posiekane suszone pomidory, plasterki oliwek, prażoną cebulkę i porwane zioła.
- Do słoika wlewamy sok z cytryny, dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i oliwę. Słoik zakręcamy i nim potrząsamy, aż otrzymamy gładki sos.
- Dressing wlewamy do miski ze składnikami na sałatkę i dokładnie mieszamy. Serwujemy od razu.