CMYK donuts - amerykańskie pączki jak malowane

CMYK donuts - amerykańskie pączki jak malowane

Zdjęcie - CMYK donuts - amerykańskie pączki jak malowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CMYK donuts to moja wariacja na temat amerykańskiego pączka, która jeszcze bardziej ma ukazać ich przynależność do popkultury. W końcu chyba każdemu taki donut kojarzy się z amerykańskimi filmami i postacią policjanta, który w jednej ręce trzyma pączka, a w drugiej kawę. Sądzę, że samą nazwę tych słodkości, nawiązującą do ich kolorów, pewne hermetyczne środowiska zrozumieją i z góry przepraszam za ten dowcip, ale wprost nie mogłem się powstrzymać. :D Pączki przygotowałem, wzorując się na jednych z najlepszych - Krispy Kreme Donuts. Oczywiście przepis jest strzeżoną tajemnicą, ale ten od The Worktop zdał egzamin. Donuty są zrobione na mące chlebowej i drożdżach, dzięki temu wypiek jest doskonale puszysty i wprost rozpływa się w ustach. Gorąco polecam na tegoroczny Tłusty Czwartek!
Zdjęcie - CMYK donuts - amerykańskie pączki jak malowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na ok. 30 pulchnych donutów

Ciasto:

  • 550 g pszennej mąki chlebowej
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 50 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 300 ml pełnotłustego mleka
  • 2 duże jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła
Lukier:

  • 500 g cukru pudru
  • 100-120 ml gorącego mleka
  • barwniki spożywcze
  • kolorowe posypki (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • olej do smażenia

* PRZYGOTOWANIE
W letnim mleku rozpuść saszetkę drożdży. Mąkę, cukier i sól wsyp do miski i wymieszaj. Wlej mleko, rozpuszczone i przestudzone masło i wbij jajka. Wymieszaj najpierw całość szpatułką, a następnie zagnieć ciasto. Możesz się wspomóc robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto winno być zwarte i elastyczne, dość miękkie, ale jednocześnie się nie lepić. W razie potrzeby dosyp więcej mąki (ja dosypałem 2 czubate łyżki). Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozwałkuj je na podsypanym mąką blacie na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanek i kieliszków wytnij krążki z dziurką. Pozostałe ciasto zagnieć ponownie i powtórz czynność. Gotowe krążki układaj na stolnicy wysypanej delikatnie mąką lub na papierze do pieczenia (wtedy mąka jest niepotrzebna). Donuty przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 45 minut w ciepłe miejsce.
Pod koniec wyrastania ciasta w rondlu rozgrzej olej do 190°C. Pączki smaż partiami (po 3-4 sztuki, aby zbytnio nie obniżyć temperatury oleju) po 45 sekund z każdej strony. Następnie łyżką cedzakową lub widelcem wyjmuj i odstawiaj na papierowy ręcznik do obcieknięcia z nadmiaru tłuszczu.
Ponieważ pączki najlepiej smakują na ciepło, dobrze jest zawczasu przygotować lukier. W tym celu wymieszaj cukier puder z gorącym mlekiem, aż dokładnie się połączą. Lukier podziel na kilka salaterek i do każdej dodaj barwnik. Ciepłe jeszcze pączki ozdabiaj lukrem wg upodobań. Możesz je dodatkowo posypać kolorowymi cukierkami. Oczywiście pomysł z barwieniem nie jest konieczny, bo pączki równie dobrze smakują z tradycyjnym białym lukrem. :)
*
Zdjęcie - CMYK donuts - amerykańskie pączki jak malowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - CMYK donuts - amerykańskie pączki jak malowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - CMYK donuts - amerykańskie pączki jak malowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - CMYK donuts - amerykańskie pączki jak malowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - CMYK donuts - amerykańskie pączki jak malowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów