Ciorba de burta, czyli flaki po rumuńsku

Ciorba de burta, czyli flaki po rumuńsku

Ostatnio miałem spotkanie z znajomymi z Rumuni i dowiedziałem się, że Ciorba de burta to ich danie narodowe, które występuje w prawie każdej restauracji w Rumunie na pierwszym miejscu w menu.
Składniki:

  • 90 dag mrożonych, krojonych flaków ( jak ktoś ma świeże to jeszcze lepiej )
  • 1 ćwiartka z kurczaka (normalnie powinna gicz cielęca ja nie miałem cielęciny a lubię dodatek kurczaka w flakach)
  • 1 pietruszka
  • 1/2 seler
  • 2 marchewki (1 starta na tarce)
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1,5 l wody
  • 30 ml octu
  • sól, pieprz

    Zdjęcie - Ciorba de burta, czyli flaki po rumuńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
    Flaki opłukać, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać wszystkie przyprawy i gotować, aż flaki zmiękną. Dodać warzywa, i kurczaka, gotować, aż kurczak będzie miękki, wyjąć z garnka, obrać ze skóry i kości, pokroić na kawałki i dodać do flaków. Warzywa wyjąć i zmiksować blenderem, po czym też dodać do flaków. Śmietanę połączyć z mąką i żółtkami, dobrze wymiesza, a następnie zahartować wywarem z flaków i wlać do zupy , zagotować, dodać ocet i czosnek, doprawić solą i pieprzem,

    Podobne wpisy Ciorba de burta, czyli flaki po rumuńskuZdjęcie - Ciorba de burta, czyli flaki po rumuńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Flaki

    Zdjęcie - Ciorba de burta, czyli flaki po rumuńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Flaki po warszawsku

    Zdjęcie - Ciorba de burta, czyli flaki po rumuńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Zupa ogórkowa

    Zdjęcie - Ciorba de burta, czyli flaki po rumuńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Krupnik

    Kategorie przepisów