Ciepła sałatka z jarmużem, grzybami, bakłażanem

Ciepła sałatka z jarmużem, grzybami, bakłażanem

O wartościach odżywczych jarmużu nie trzeba się zbytnio rozpisywać, jest mega zdrowy i należy do rodziny superfood wiec po prostu go jemy ile się da. Więcej informacji na jego temat i przepisów można znaleźć (TUTAJ). Jeśli chodzi o grzyby to wciąż trwają dyskusje na temat ich wartości odżywczych i ich wpływu na nasze zdrowie. Z pewnością walory smakowe są niepodważalne, jeśli jednak chodzi o pieczarki to razem z prawdziwkami zawierają najwięcej strawnego białka, zwłaszcza te młode okazy, to rodzaj białka umiejscowiony gdzieś pomiędzy białkiem zwierzęcym a roślinnym. Grzyby warto włączyć także do swojej diety, ze względu na niski indeks glikemiczny, zwierają bardzo dużo wody, ale bywają też ciężkostrawne głównie ze względu na wielocukier o strukturze podobnej do celulozy, czyli błonnika. Natomiast mięsiste awokado zapewni nam dawkę dobrych tłuszczy - czyli sałatka nie tylko dla sportowców - na zdrowie ;)
Zdjęcie - Ciepła sałatka z jarmużem, grzybami, bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania: 25 min

Składniki na 2-3 porcji


1 bakłażan
250 g pieczarek
200 g świeżego jarmużu
1 awokado
120 g sera halloumi
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Pesto z naci marchewki
całą nać młodej marchewki
olej lniany ok 100 ml
sól
pieprz
pestki dyni ok 2 łyżki
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. Bakłażana przekrawamy wzdłuż, solimy i odstawiamy na 10 min żeby wyciągnąć z niego goryczkę
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
3. Pieczarki kroimy na pół jeśli większe to na ćwiartki
4. Bakłażana osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę, razem z pieczarkami przekładamy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 15 min
5. Składniki na pesto miksujemy na pastę, jeśli jest za gęsta dolewamy oleju
6. Kiedy warzywa się zrumienią, przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem i trzymamy w cieple
7. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy jarmuż, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieczemy ok 15 min aż stanie się chrupiący
8. Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy na suchej patelni
9. Łączymy warzywa z pesto, podajemy ze zgrillowanymy serem i świeżym awokado pokrojonym w plastry
Zdjęcie - Ciepła sałatka z jarmużem, grzybami, bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciepła sałatka z jarmużem, grzybami, bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówZdjęcie - Ciepła sałatka z jarmużem, grzybami, bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Udostępnij


Etykietybakłażangrzybyjarmużkuchnia wegetariańskaNa zdrowiepestosałatkaserSłodki Kompromis wytrawnie

Kategorie przepisów