Cielęcina pieczona w białym winie

Cielęcina pieczona w białym winie
Zdjęcie - Cielęcina pieczona w białym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cielęcina pieczona w białym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cielęcina pieczona w białym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cielęcina pieczona w białym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cielęcina pieczona w białym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cielęcina pieczona w białym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cielęcina pieczona w białym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg cielęciny (karkówki lub łopatki)
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 4-5 łyżek oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 2 szalotki
  • szczypta soli
  • bawełniany sznurek
Przygotowanie Cielęcinę opłukać pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć. Uformować pieczeń i obwiązać ją bawełnianym sznurkiem. 1-2 łyżki oleju Kujawski wmasować w mięso. Z gałązek tymianku oberwać listki, rozetrzeć je z solą. Mieszankę wetrzeć w cielęcinę. Odstawić na 2 godz. w temperaturze pokojowej.


Piekarnik rozgrzać do 170°C.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu obsmażyć szalotki. Dołożyć do cielęciny. Mięso polać ⅓ wina. Piec bez przykrycia przez 70-90 min. W trakcie pieczenia podlewać pieczeń winem i sosem z pieczenia jeszcze 2-3 razy.


Po upieczeniu mięso wystudzić, schłodzić w lodówce. Pokroić w plastry i serwować np. z żurawinową konfiturą do mięs lub lekkim sosem chrzanowym.


Porada:

Nasmarowanie mięsa olejem chroni je przed wysuszającym działaniem soli. Dzięki temu pieczeń pozostaje soczysta.



Przepis pochodzi z www.pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów