Ciasto z wiśniami i białą czekoladą
- Wynik: 60
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
Wspaniałe ciasto na biszkopcie ze wspaniałą masą z białej czekolady przełamane kwaśnymi wiśniami. Zamiast wiśni można użyć innych owoców np. malin. Ciasto nie zawiera żelatynym i pomimo trzech tabliczek czekolady nie jest zbyt słodkie. Całość wychodzi genialna. Polecam.
Składniki
- Składniki na biszkopt
- mąka pszenna - 3/4 szklanki
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- jajka - 5 szt.
- cukier - 5 łyżek
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Składniki na masę białą
- serek mascarpone - 250 g
- biała czekolada - 300 g
- śmietanka 30% - 330 ml
- ew. cukier - 2 łyżki
- Składniki na masę wiśniową
- wiśnie - 2 szklanki
- cukier - do smaku
- galaretka - 3 łyżki
Instrukcje
Wiśnie wydrylować, przełożyć do rondelka razem z 2-3 łyżkami cukru, wlać ok. 1/2 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 min. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę w proszku, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Białka jajek ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać rozmieszane żółka, wymieszać, przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na wysmarowaną masłem i wyłóżoną pergaminem blaszkę o wymiarach 32/34 cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 min. Wystudzony przekroić na 2 części.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić od czasu do czasu mieszając. Serek ubić ze śmietaną kremówką (ja cukier pominęłam), dodać rozpuszczoną czekoladę, delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki aby masa nieco stężała.
Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć połowę masy wiśniowej, następnie połowę masy czekoladowej. Przkryć drugą połową biszkoptu, wyłożyć resztę masy wiśniowej oraz resztę masy czekoladowej. Docisnąć i wstawić do lodówki.
Smacznego:)